Sport

Apokaliptikus utolsó kilométer a Touron

Ömlött az eső a kilencedik szakasz végén. Tom Dumoulin nyert, Chris Froome megőrizte a sárga trikót, Alberto Contador feladta a versenyt.

A holland Tom Dumoulin nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kilencedik, vasárnapi szakaszát, összetettben pedig megőrizte előnyét a címvédő Chris Froome.

A Vielha Val d’Aran és Andorre Arcalis közötti 184,5 kilométeres pireneusi etapon egy nagyobb szökevénycsoport korán meglépett a mezőnytől, közülük pedig az a Dumoulin bizonyult a legerősebbnek az emelkedőkön, aki idén az utolsó szakaszokig versenyben volt a Giro d’Italia megnyeréséért.

A végső sikerre esélyes bringások az utolsó, Andorrába vezető kaptatóig együtt tekertek. Ott a szakadó eső, helyenként jégeső ellenére hatalmas küzdelem kezdődött közöttük. Előbb Froome próbálkozott ritmusváltással, de igyekezett elszakadni a mögötte második honfitársa, Adam Yates, illetve az ausztrál Richie Porte is. Egyedül a tavaly másodikként végzett kolumbiai Nairo Quintana maradt “csendes”, ő csak követte riválisait. Végül hatan értek együtt a hegycsúcsra és az egyik nagy favoritnak tartott vetélytársat, az olasz Fabio Arút leszakították, aki egy perc hátránnyal ért célba.

Froome továbbra is 16 másodperccel előzi meg Yates-et, 19-cel az ír Daniel Martint és 23-mal Quintanát.

A szakasz során feladta a viadalt a kétszeres bajnok Alberto Contador. Az első két napon egyaránt nagyot bukott spanyol bringás lázasan ébredt vasárnap, s bár elkezdte az etapot, 104 kilométerre a céltól leszállt a nyeregből és beült a csapatautóba. (Fotó: AFP/Jeff Pachoud)

Eredmény – 9. szakasz, Vielha Val d’Aran-Andorre Arcalis, 184,5 km

1. Tom Dumoulin (holland, Giant) 5:16:24 óra
2. Rui Costa (portugál, Lampre) 38 mp hátrány
3. Rafal Majka (lengyel, Tinkoff) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Chris Froome (brit, Sky) 44:36:03 óra
2. Adam Yates (brit, Orica) 16 mp hátrány
3. Daniel Martin (ír, Etixx – Quick-Step) 19 mp h.

Hétfőn szünnap következik, majd kedden az Escaldes-Engordany és Revel közötti 198 kilométeres etap vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik