Sport

Újabb sportágban zárták ki az oroszokat a riói olimpiáról

súlyemelés (Array)
súlyemelés (Array)
Most a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség hozott kő kemény döntést. A fehérorosz és a kazah súlyemelők sem vehetnek rész egy évig semmilyen nemzetközi versenyen.

A szankció az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpiát is érinti természetesen.  Az IWF azért büntette meg három tagszövetségét, mert a 2008-as és a 2012-es olimpián levett doppingminták ismételt vizsgálata során országonként legalább három pozitív eredmény született. A nemzetközi szövetség közleménye szerint az olimpiai eltiltást még a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is jóvá kell hagynia.

A pekingi és a londoni minták elemzése során eddig 55 pozitív esetre derült fény, ebből legalább 17 kapcsolódik súlyemelőkhöz. Négy olimpiai bajnok kazah versenyzőt, valamint olimpiai érmes oroszokat, ukránokat és fehéroroszokat ideiglenesen már felfüggesztett az IWF, amely összesen 11 riói kvótától megfosztotta a vétkes országokat a tavalyi, houstoni világbajnokságon történt doppingesetek miatt.

Oroszországtól, Azerbajdzsántól, Moldovától, a Koreai NDK-tól és Kazahsztántól egyaránt két, Fehéroroszországtól pedig egy olimpiai indulási jogot vettek vissza. Romániától és Üzbegisztántól korábban egy-egy kvótát vontak meg.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) január végén hagyta helyben az IWF korábbi döntését, amellyel a bolgár súlyemelőket a nagy számú pozitív doppingeset miatt eltiltotta a riói nyári játékokon való részvételtől.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik