Sport

Atlétika: a nemzetközi szövetség három korábbi tisztségviselőjét felfüggesztették

atlétika (Array)
atlétika (Array)
Szerepet játszottak az orosz doppingesetek eltussolásában.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) három korábbi tisztségviselőjét függesztette fel az orosz doppingesetek eltussolásában játszott szerepük miatt.

Az IAAF etikai bizottsága pénteken jelentette be, hogy Nick Daviest, Jane Boulter-Daviest és Pierre-Yves Garnier-t függesztették fel előzetesen “az IAAF etikai kódexének lehetséges megsértéséért”.

A három tisztviselő ellen egy 2013-as e-mail miatt indítottak eljárást, amelyet Papa Massata Diack küldött apjának, az akkori elnök Lamine Diacknak. Ebben értesítette őt arról, hogy három funkcionárius kapott számlát, vagy volt tudomása egy készpénzfizetésről, mely az orosz doppingesetek elkendőzése érdekében történt.

Az etikai bizottság hangsúlyozta, az előzetes felfüggesztés a sportág érdekében történt, ugyanakkor a nyomozás még zajlik, s a bizottság tagjai nem akarnak előre ítélkezni.

Nick Davies Diack alatt főtitkár, majd Sebastian Coe jelenlegi IAAF-elnök stábjának a vezetője volt, Jane Boulter-Davies az oktatási programért volt felelős, míg Pierre-Yves Garnier az orvosi részleg menedzsereként dolgozott.

A vesztegetési botrány miatt a nemzetközi szövetséget tavaly augusztusig irányító Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius – köztük a fia – állítólag egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik