Sport

Újabb csúcs meghódítására készül két magyar

Klein Dávid és Suhajda Szilárd oda vágyik, ahol magyar ember még nem járt. A rettegett K2-csúcsra. Oxigénpalack és serpák nélkül.

Klein Dávid alig egy hónapja saját bevallása szerint is csak arra tudott gondolni, hogy valahogy lejusson a 8091 méteres Annapura csúcsáról. Ehhez képest máris egy újabb expedícióra készül társával együtt. A cél, a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méteres rettegett K2, amelyen még nem járt magyar hegymászó.

Az expedíció során Klein Dávid és Suhajda Szilárd célja, hogy oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül érjék el a csúcsot.

Próbálkozás volt már, de szerencse és siker a 2005-öst, a Kollár Lajos vezetésével vitt expedíciót nem kísérte – az időjárási viszonyok miatt 8350 méterről Erőss Zsolt kénytelen volt visszafordulni.

 

Ahogy legutóbb Klein mostani társának, Suhajda Szilárdnak sem sikerült a csúcs meghódítása. Varga Csabával tett tavalyi kísérletének egy lavina vetett véget. A hógörgeteg az összes magasabban elhelyezkedő tábort elvitte, megsemmisítve a sátrakat és felszereléseket is. A 2015-ös nyári szezonban senki nem mászta meg a K2-t, azonban Suhajda Szilárdnak és Varga Csabának sikerült a helyszínen lévő 100 hegymászó közül a legmagasabbra, 7400 méterig jutni.

A Pakisztán és Kína határán, a Karakorum hegységben található K2-t először két olasz hegymászónak sikerült meghódítania 1954-ben.

A himalájai csúcsokkal ellentétben a K2 leginkább a nyári időszakban mászható, hiszen a Himalája vonulata a monszunnal érkező csapadékot felfogja, így annak hatása a Karakorumban már nem igazán érzékelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik