Sport

Gyurta Dániel egyre inkább hasonlít Darnyi Tamásra

22 év korkülönbség van a két zseniális úszó közt, de egyre több dologban megegyezik a karakterük.

Az amúgy kenyérre kenhető, rendkívül udvarias, barátok közt egyáltalán nem zárkózott Darnyi Tamás olimpiai (4) és világbajnoki (4) címei mellet arról is ismertté vált, hogy már aktív versenyzőkorában sem állt szóba a média képviselőivel. Egyszer, egy cikk miatt megorrolt rájuk. A mai napig tartja magát ehhez.

Gyurta Dániel ugyan még “csak” egy olimpiai aranyat és három vb-címet nyert, ergo 50 méteres medencében elért eredményeit tekintve még elmarad a vegyes úszás királyától, de egyre több hasonlóságot mutat a nagy előddel. Barátok közt nyitott, őszinte srác, de nem dörgölőzik a médiához és rettentően vigyáz arra, kinek, mit mond.

Például egy, az mno.hu-n közölt interjúban érezhető, mellúszó bajnokunk csak szakmai kérdésekben hajlandó megosztani véleményét a nagyérdeművel.

Az éppen Londonban zajló úszó Európa-bajnokságot az olimpiai felkészülés miatt kihagyó Gyurta a beszélgetésben az aktuális, a széles közvéleményt hetekig megosztó témákat érintető kérdésekben – Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség kapcsolata, vagy a Kiss László-ügy – mereven elzárkózott a válasz elől. Egyszer azt mondta:

Ebben nem én vagyok kompetens, nem szeretnék erről beszélni.

Aztán meg azt:

Itt álljunk meg, ezzel kapcsolatban nem szeretnék állást foglalni.

Pedig nyilván van véleménye mindkét esetről. Gyurta Dániel érdekesen foglalt állást azonban a győzelem, vereség témakörben. Ahogy fogalmazott:

Úszásban egyébként sincs vereség! Mi nem bokszolunk vagy karatézunk, nálunk nem létezik a vereség. Mi felállunk a rajtkőre, beugrunk a vízbe, és a saját tudásunk szerint próbáljuk magunkból kihozni a maximumot.

Gyurta jelenleg 33. a világranglistán, de ez sem érdekli.

A ranglista pillanatnyi állapotot mutat. A 2011-es sanghaji vb előtt sem voltam előkelő helyen, még az első tíz között sem, utána mégis sikerült nyernem. Pedig előtte megkérdezték páran, hogy egyáltalán miért indulok a versenyen. Semmit nem jelent, ha valaki a vb vagy az olimpia előtt 2:04 vagy 2:13 körüli időt úszik. Csak az számít, hogy ott és akkor, az adott versenyen ki hogyan teljesít

– fogalmazott az olimpiai bajnok. Megjegyezzük, teljesen igaza van. Ha nyer Rióban, ha nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik