Sport
<> on April 15, 2016 in McAllen, Texas.

Várandós nők ne utazzanak a riói olimpiára

24.hu
24.hu

2016. 05. 12. 21:06

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön arra figyelmeztette a várandós nőket, hogy ne utazzanak a zikalázjárvány sújtotta területekre, köztük a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Jaineiróba, és felhívta a riói olimpiára utazók figyelmét, hogy tegyenek óvintézkedéseket a zikavírust terjesztő szúnyogok ellen.

Az ENSZ szakosított szervezete csütörtöki közleményében emlékeztetett arra, hogy a zikavírus szexuális úton is képes terjedni, ezért azt tanácsolja, hogy a várandós nők tartózkodjanak a nemi érintkezéstől, vagy használjanak óvszert, ha olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza.

A szervezet hangsúlyozta, hogy tudományos konszenzus született arról, hogy a zikavírus kisfejűséget (mikorkefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőzött nők magzatjainál.

A Rió de Janeiróba utazó sportolók és turisták figyelmét felhívta arra, hogy napközben védekezzenek a szúnyogcsípések ellen rovarriasztókkal és olyan – lehetőség szerint világos színű – ruházat viselésével, amely az egész testet fedi. Próbáljanak légkondicionált szállást bérelni, ahol a zárva tartott ablakok, ajtók miatt a szúnyogok nem lephetik el a szobát.

A szervezet nem tanácsolja senkinek, hogy a városok, települések nyomor-, szegénynegyedeit felkeresse, ahol nincs vezetékes víz, csatornázás, ami ideális hely a szúnyogok fejlődéséhez, és ezeken a helyeken nagyobb a szúnyogcsípés kockázata.

A WHO közleménye egy nappal az után jelent meg, hogy Amir Attaran, az Ottawai Egyetem közegészségügyi professzora a Harvard Egyetem Public Health Review című tudományos folyóiratában közzétett cikkében a riói olimpia elhalasztását, vagy más városba áthelyezését javasolta a zikalázjárvány miatt, arra hivatkozva, hogy a Brazíliába utazók nagy száma jelentősen növelni fogja a kisfejűséggel született gyermekek számát.

Attaran nem az első közegészségügyi illetékes, aki az olimpia elhalasztását javasolja a zikalázjárvány miatt, februárban Arthur Caplan és Lee Igel New York-i professzorok felelőtlennek minősítették az olimpiai játékok megrendezését a járvány miatt.

Az amerikai járványügyi hivatal szintén februárban már eltanácsolta a várandós nőket attól, hogy a zikavírus fokozott brazíliai előfordulása miatt augusztusban a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Janeiróba utazzanak.

Attaran álláspontját nem osztják az olimpia szervezői, akik szerint az augusztus 5-21. közötti játékokat nem fogja kisiklatni a járvány. A nemzetközi olimpiai bizottság, amely követi a WHO ajánlásait, közölte, hogy nem tervezi a játékok elhalasztását vagy áthelyezését.

A brazil egészségügyi tárca közlése szerint február és április eleje között 91 387 zikalázas esetet jegyeztek fel a latin-amerikai országban. Április végéig 1198 mikrokefáliás csecsemőt regisztráltak, és további 3710 esetben folyik a vizsgálat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.