Sport

Váratlan bejelentést tett a leggyorsabb magyar bringás

Szalontay Sándor rajthoz áll június 28. és július 3. között a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen a szervezők szerdai közleménye szerint. A pályakerékpárban országos csúcstartó versenyző a Dr. Bátorfi Agria-KTK színeiben indul.

A prológon összesen két kanyar lesz, ami nem okozhat számomra problémát, van is rá esélyem, hogy megnyerjem a nyitányt, ezzel pedig megszerezzem az összetett élén állónak járó sárga trikót.

Az elvárások persze nagyok, a szervezők próbálnak mindent megtenni azért, hogy összejöjjön a magyar siker. Azt viszont tudni kell, hogy én még sohasem mentem ilyen rövid országúti távot” – idézi a viadal honlapja Szalontayt, aki március elején a londoni pályakerékpáros világbajnokság férfi repülőversenyében 9.997 másodperces országos csúcsot ért el, ezzel első magyarként teljesítette 10 másodpercen belül a 200 méteres mért szakaszt.

A sprinter hozzátette, Bátorfi Béla, csapata vezetője, Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője és Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója találta ki a dolgot, bár már tavaly is gondolt rá, hogy jó lenne indulni.

Szalontay hangsúlyozta, pályaversenyzőként tizenöt-húsz kilóval több a versenysúlya az országúti bringásokénál és más a felkészültségi állapota is, így számára egy ötórás tekerés nem olyan egyszerű, mint ellenfeleinek.

“Bízom benne, hogy a verseny folyamán minél messzebb eljuthatok. Nem nagyon lesz plusz felkészülésem, persze résztávos edzéseim vannak országúton, a Tour de Hongrie miatt pedig lesznek olyan tréningek, amelyeket az országúton végzek el. Szoknom kell egy picit az országúti kerékpárt, ezzel együtt az életemben természetesen továbbra is a pályaversenyek lesznek előtérben” – fejtette ki Szalontay.

Az már korábban eldőlt, hogy a viadalon újra elindul a tavaly legjobb magyarként nyolcadikként záró Lovassy Krisztián, akinek idén a Tour de Hongrie lesz a fő versenye.

A tavaly hétéves szünet után megrendezett viadal mezőnye – huszonöt ország 120 versenyzője – hat nap alatt 700 kilométert tesz majd meg a szombathelyi prológtól a budapesti befutóig, amely a Várkert Bazárnál lesz. Az útvonal főbb állomásai Szombathely, Fertőd, Keszthely, Siófok, Cegléd, Karcag, Kékestető, Gyöngyös és Budapest lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik