Sport

A finnek ellen bizonyította a magyar hokiválogatott, hogy ott a helye az elit-vb-n

Futó Csaba
Futó Csaba

újságíró. 2016. 05. 11. 19:05

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a hősiesen küzdő magyar csapatról. Finnország ugyan 3-0-ra nyert, de nem volt ez egy sima győzelem.

Szerdán hamar kiderült: a magyar jégkorong-válogatott kiheverte a keddi, franciák ellen elszenvedett 6-2-es vereséget. Rich Chernomaz csapata nagyon összeszedetten, harcosan és frissen játszott a világbajnoki mezőny egyik legjobbja, Finnország ellen, a kapuban pedig a fiatal Vay Ádám meghálálta a bizalmat, bravúrok sorát mutatta be már az elejétől kezdve.

Sokáig pariban voltunk az északiakkal és ugyan az első harmad végére kissé felborult a pálya, tartani tudtuk a jó nevekből álló finn csapatot, húsz perc után 0-0 volt az állás. Bár az első felvonás után elképzelhetetlennek tűnt, a másodikban még hősiesebben küzdöttünk, ekkor a finn nyomás már egyre nagyobb volt, berendezkedtek a kapunk elé.

És még így is csak egy szerencsés találattal szereztek vezetést, egy magpattanó lövés fogott ki Vayon.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Amennyire egyoldalú volt a második harmad, olyan kellemes meglepetés volt a harmadik játékrész eleje, egyből lövésekkel próbálkoztunk, látszott, hogy nem adjuk fel a bravúros pontszerzés lehetőségét. Talán a nagy akarás miatt is volt egy kitámadás, amit aztán góllal büntettek a finnek, Granlund passzából Koivu volt eredményes. A végére jól láthatóan elfáradtunk, jöttek a kiállítások, Barkov pedig emberelőnyben beállította a 0-3-as végeredményt.

Az összefoglaló:

A magyar csapat előtt le a kalappal.

51-13 lett a kapura lövési arány a finnek javára, azonban a remek teljesítményt nyújtó Vay Ádám becsülettel állta a sarat, a mezőnyjátékosok pedig számtalanszor önfeláldozóan vetődtek a korong útjába és elvégezték a piszkos munkát is, takarítottak a kapu előtt, és rendre visszazártak. Az első harmadban egy közel másfél perces emberhátrányt is kibekkeltünk.

Erre a teljesítményre lehet alapozni, ebből lehet erőt meríteni. Pénteken ismét egy nagyágyú, az Egyesült Államok következik, aztán szombaton Fehéroroszország, hétfőn pedig Németország lesz az ellenfél.

Eredmény – jégkorong-vb, B csoport

Magyarország – Finnország 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)

Gólszerzők: Ohtamaa (37.), Koivu (50.), Barkov (57.)

A többi szerdai eredmény és a csoportok állása:

A csoport (Moszkva):
Svédország-Kazahsztán 7-3 (3-1, 3-0, 1-2)
Svájc-Lettország 5-4 (0-0, 3-3, 2-1)
Az állás: 1. Csehország 8 pont/3 mérkőzés (11-5), 2. Svédország 8/4 (16-10), 3. Svájc 7/4, 4. Oroszország 6/3, 5. Norvégia 5/3, 6. Dánia 4/3, 7. Kazahsztán 2/4 (12-19), 8. Lettország 2/4 (8-15)

B csoport:
Fehéroroszország-Szlovákia 4-2 (0-0, 0-2, 4-0)
Az állás: 1. Finnország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Kanada 9/3, 3. Szlovákia 6/4, 4. Franciaország 5/3, 5. Németország 4/3, 6. Egyesült Államok 3/3 (9-11), 7. Fehéroroszország 3/4 (9-22), 8. Magyarország 0/4

Vége a mérkőzésnek, a finnek 3-0-ra nyertek, de nem volt könnyű dolguk.

Harmadik harmad

56-60. PERC: Ezt a hátrányt is kibekkeltük! Amikor letelt, még volt egy komoly finn lehetőség, de Vayról ki sem pattant a korong. Wehrs emelte ki a korongot a plexin, játék késleltetése miatt két percre kiül. A pillanat, amikor Vay is tehetetlen: szép korongjáratás után Barkov kapásból lőtt irtózatosan nagy gólt (0-3). Sagert lökte palánkra az ellenfelét, ez is két perc. Finn ütőkön járt a korong, de kibekkeltük ezt a hátrányt is. Vége a meccsnek.

51-55. PERC: Két nagy Vay-védés után hatalmas magyar helyzet a finn kapu előtt, de a korong leperdült az ütőről a lövés pillanatában. Sofron fogta meg egy pillanatra ellenfelét az 54. percben, a sporik azonban kiszúrták, így kiküldték két percre. Működött a finn figura, Pulkkinen üresen lőhetett, Vay védett.

46-50. PERC: A finnek magabiztosan kibekkelték ezt a hátrányt. Vay spárgázva védett, majd utána még a jégen fekve rúgta el a korongot. A másik oldalon Nagy Gergő löketét tolta ki a botossal Saros, majd ismét Vay volt munkában, magához ölelte a korongot. Wehrs távoli lövését kellett védenie Sarosnak, majd nem sokkal később letámadtak a finnek, kettő az egyben vitték a korongot, Granlund és Koivu pedig úgy fejezte be az akciót, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, utóbbi szerezte a gólt (0-2).

41-45. PERC: Folytatódott egy meccs. Csak egy kis adalék: két harmad után 39-9 a kapura lövések száma  a finnek javára. És így is csak 1-0-ra vezetnek. Letelt Dudás kiállítása, nem sokkal utána Bartalis lőtt, Saros csak nehezen tudott védeni. Sagert is tesztelte Sarost, ismét védett a finn kapus. A mi kapunk előtt Sofron mutatott be nagyon fontos mentést, a keresztpasszba tette bele a botját. A 44. percben emberelőnybe kerülünk, Pulkkinent küldték ki gáncsolásért.

Egyszerűen nincsenek szavak arra, amit a magyar válogatott bemutatott az első két harmadban. Hősiesen küzdenek a fiúk, nincs elveszett korong, nincs reménytelen helyzet, ha kell, csúsznak-másznak a jégen, szívüket-lelküket kiteszik a pályára. És a finnek csak egy szerencsés, megpattanó lövéssel vezetnek mindössze, Vay Ádám élete meccsét játssza. Hamarosan folytatás!

Második harmad

36-40. PERC: A 36. percig bírtuk az egyre fokozódó finn nyomást, és Ohtamaa lövése is csak azért tréfálta meg Vayt, mert megpattant egy védő ütőjén a korong (0-1). Vérszemet kaptak a finnek, mennek előre az újabb gól reményében, most kissé beszorultunk a kapunk elé. Vay azonban a helyén, újabb nagy bravúr a 38. percben. Dudást küldték ki két percre bottal akasztásért, ha minden jól megy, a második harmadot emberhátrányban fejezzük be. Vége a második harmadnak.

31-35. PERC: Sofron! Úgy ledózerolta az egyik finnt, hogy csak na! Ráadásul a korong Vas Márton elé került, lövését azonban magabiztosan fogta Saros. Barkov lódult meg a bal szélen, üresen lőhetett, de Vay magabiztosan védett, még csak kipattanó sem volt. A 36. percben egy újabb finn korongjáratás után Pulkkinen lőtt kapásból, de Vay szépen fogta a korongot lepkéssel. Nagyon jól véd a magyar kapus!

26-30. PERC: Most oda-vissza játék van, bár kaput csak a finnek találnak, de időnként veszélyesen lódul meg a magyar csapat. Nagy volt már a finn nyomás a magyar kapu előtt, Sofron takarított a kapu előtt – szabálytalanul, kiküldték, de nagyon kellett, lehet, hogy góltól mentett meg minket. Vaynak volt szerencséje, egy kapu felé pattanó korongot védett reflexből a 29. percben. Gyönyörű figurát játszottak végig a finnek, de Vay védte a középről elengedett kapáslövést! Kivédekeztük az újabb emberhátrányt!

21-25. PERC: Megy a második harmad, mi hoztuk el a bulit. Jokinen hagyta ki a játékrész első ordító ziccerét, nem találta el az üres kaput – szerencsére. Hamar belerázódtunk mi is a harmadba, volt pár lövésünk, de a finnek jól védekeztek és rendre blokkoltak, vagy épp Saros védett magabiztosan. Vay feküdt rá a lecsorgó korongra.

Letelt az első 20 perc és fantasztikusan jól teljesítenek eddig a srácok, 0-0-ra állnak Finnország ellen! Vay Ádám vezérletével a védekezésünk szenzációs, de nem csak bekkelünk, voltak helyzeteink is. Csak így tovább!

Első harmad

16-20. PERC: Jól támadtunk le, azonban egy gyors leindítás végén csak eljutottak a kapunkig a finnek, a korong be is ment a magyar kapuba, de az idő közben elmozdult, nem adták meg. Viszont Bartalist is kiküldik, kettős emberhátrányban vagyunk közel másfél percig. Hősiesen kibekkeltük a kettős hátrányt, úgy, hogy a végén az egyik bekkünk botja is eltört! Sőt, kivédekeztük mind a két emberhátrányt, óriási! Vay menetrendszerinti védése a 19. percben, egy távoli bombánál. Vége az első harmadnak.

11-15. PERC: Koivu lőtt fordulatból, Vay a világ legtermészetesebb módján húzta le a lepkéssel a korongot a levegőből. 12 perc játék után 6-6 a kapura lövési verseny, az állás pedig 0-0. Szenzációs! DÖBBENETESEN nagy védés Vaytól! Előbb kisegítette a kapuvas, majd a kipattanó után kispárgázta az alsóból az ismétlést! Az 5. percben kaptunk egy kiállítást, Sagert ül ki fogásért. Reméljük, hogy két percre, mert az azt jelenti, nem lőnek gólt a finnek előnyben.

6-10. PERC: Óriási védés Vaytól, egy közeli kapáslövést fogott, ráadásul ki sem pattant róla a korong. Bravúr. Garát próbálkozott egy távoli lökettel, Saros résen volt. Vay percei ezek, most egy belepiszkálós lövést védett a 6. percben, majd rátenyerelt a pakkra. A túloldalon Nagy Gergő lépett ki, Saros védett nagyot. Pariban vagyunk a finnekkel egyelőre! Jó védekezéssel szereztünk korongot, Vas János pedig célba is vette a lepkés oldalt, Saros védett és gyorsan ki is tette a pakkot – nem először, erre majd figyelni kell.

1-5. PERC: Piros felsőben és fekete nadrágban a magyar csapat, a jól bejáratott kék-fehérben a finn válogatott. A kapunkban tehát a mindössze 22 éves Vay Ádám, aki a MOL Ligában véd. A magyar drukkerek máris rázendítettek. Na, a miénk az első lövés, Sofron vette célba a kaput, Saros magabiztosan védett a lepkéssel. Az első három perc alapján sikerült túltennie magát a csapatnak a franciák elleni veresége, fegyelmezetten, frissen játszunk. Na, most Vaynak kellett két nagyot védenie, előbb egy távoli bombát, majd a kipattanót.

Köszöntöm olvasóinkat, hamarosan kezdődik a meccs. A kapuban Vay Ádám kezd, Rajna Miklós, Kovács Csaba és Frank Banham ezúttal nem öltözött be. Hajrá, magyarok!

A délutáni eredmények

Nagy fordulat a magyarok csoportjában

Előzetes: A magyar jégkorong-válogatott eddig három meccset játszott le az oroszországi világbajnokságon, előbb Szlovákiától, majd Kanadától, legutóbb pedig Franciaországtól kaptunk ki. Ezek közül a gallok elleni volt a fájó, mert míg az első két összecsapáson leginkább a tisztes helytállás volt a cél, addig a franciák ellen nem titkoltan győzelmi reményekben lépett jégre Rich Chernomaz együttese, ám a vb-n az eddigi legvisszafogottabb teljesítményt nyújtotta a csapat, 6-2-es vereség lett vége.

Szerdán pedig máris jön a következő meccs, méghozzá a kifejezetten jó erőkből álló, NHL-es és KHL-es játékosokkal teletűzdelt, akár a végső győzelemre is esélyes finnek ellen. A pontszerzés világraszóló bravúr lenne a fiúktól, ugyanakkor ez a mérkőzés és egy jó teljesítmény kellő önbizalmat adhat a világbajnokság hátralévő összecsapásaira.

„A finn hokit aligha kell bemutatni. Rendkívül erős kerettel jöttek, talán a legerősebbel a mi csoportunkból. Nagyon kemény meccset várok. Jól kell játszanunk, betartani a taktikát és remélni a legjobbat. Kanada után talán kelhittük, hogy picit könnyebb játékkal is meg tudjuk verni, nem kell annyira betartanunk a taktikát. Ez látszott, hogy nem így van. Vissza kell tértnünk az első két meccshez, és ugyanolyan fegyelmezetten játszani, aztán meglátjuk, az mire lesz elég” – mondta a Finnországban légióskodó Sebők Balázs a szövetség honlapjának.

A csapatok:

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.