Sport

Rio 2016: megérkezett Brazíliába az olimpiai láng, 12 éves szíriai menekült is fut vele

Három hónap alatt bejárja az országot.

Megkezdte három hónapos brazíliai útját kedden az olimpiai láng. A játékok szimbóluma a tervezettnél néhány órával korábban érkezett repülőgéppel Genfből Rióba, ahol Dilma Rousseff államelnök indította el a fáklyaváltót.

Rousseff hangsúlyozta, a nehéz politikai helyzet ellenére “Brazília készen áll arra, hogy megrendezze minden idők legjobb olimpiáját”.

Az első futó Fabiana Claudino röplabdázó, a 2008-as és a 2012-es olimpián aranyérmes brazil női válogatott csapatkapitánya volt, tőle Artur Avila Cordeiro de Melo brazil matematikus vette át a lángot.

Minden futó körülbelül kétszáz métert viszi a fáklyát, amely az augusztus 5-ei megnyitóünnepségre érkezik meg a Maracana Stadionba. A szervezők közlése szerint 329 várost érint a láng útja, és 12 ezren futnak majd vele. Köztük lesz egy 12 éves szíriai menekült is.

Jose Vicente da Silva ezredes, a közbiztonság egykori felelős vezetője egy korábbi interjúban elmondta: számítanak rá, hogy a váltófutás a tüntetők célpontjává válik, ezért a láng útját kamerával kísérik végig.

A váltófutás ünnepélyes elindítása lehetett Rousseff egyik utolsó nyilvános szereplése államfőként, a jövő héten ugyanis a brazil szenátus várhatóan fél évre felfüggeszti, amíg a felsőház döntést hoz arról, hogy véglegesen eltávolítják-e hivatalából.

A 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff visszahívását a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is a költségvetési mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményezték. Az ellenzék emellett azzal vádolja az államfőt, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányát vesztegetésekből finanszírozták. Politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák az elnököt, de Rousseff hivatalosan nem gyanúsítottja az ügynek.

A vizsgálat idején az államfőt Michel Temer alelnök helyettesítené, így várhatóan ő nyitja majd meg az olimpiát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik