Sport

Borkai: Sokan temették a magyar csapatot, de…

Száz nap múlva kezdődik a riói olimpia, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB)ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót szerdán, Budapesten. Borkai Zsolt MOB-elnök szerint jól áll a magyar csapat, melynek a létszáma a várakozások szerint átlépheti a 140 főt.

Sokan elkezdték temetni a magyar olimpiai csapatot, de én mindvégig bíztam a sportolókban

– mondta Borkai, de gyorsan hozzá is tette, hogy jelenleg 122 sportolónk indulása biztos Rióban, és még számos sportágban harcolhatják ki a magyar versenyzők a szereplést. Nagyon sajnálja az elmúlt időszak veszteseit, mint például a lólengés olimpiai címvédőjét, Berki Krisztiánt, vagy a Rióról szintén lemaradó férfi és női kézilabda-válogatottat.

„A legfontosabb száz nap következik. Egy sportoló életében ez nem nagy idő, az elkövetkezendő időszakban nekik már minden perc számít” – mondta Borkai Zsolt, aki hangsúlyozta, hogy a MOB-nak is bőven van még feladata ebben az időszakban.

Az olimpiai bizottság eddigi munkáját méltatta és megjegyezte, eddig még nem volt sportoló, aki megkereste volna az elégedetlenségével. A MOB-elnök köszönetet mondott a támogatóknak, illetve a kormánynak, amelytől komoly állami támogatást kaptak a szövetségek, a versenyzők és edzőik, a költségvetés korai elfogadásával pedig sikerült korán megteremteni a szükséges feltételeket.

Külön beszélt a dopping elleni harcról, a MOB mindent megtesz a tiltott szerek elleni küzdelemben. Akik doppinggal akarnak élni, azoknak nincs helye a magyar olimpiai családban.

Ez nem fenyegetés, de egy-egy ilyen eset az egész magyar sportot lejáratja

– mondta.

A MOB-elnök nem bocsátkozott tippelésbe, ami a magyar éremtermést illeti Rióban. Mint mondta, nem jó a jóslásban és lottózni sem szokott, a lényeg, hogy sikeres játékokat produkáljon a magyar csapat.

Az eseményen beszámolt az előkészületekről Valter Pecly Moreira, Brazília magyarországi nagykövete.

„Megkezdődik a visszaszámlálás, nagyon izgalmas periódus lesz ez. Házigazdaként nagy megtiszteltetés, hogy kétszázhat ország delegációjának tizenötezer sportolóját láthatjuk vendégül az első dél-amerikai olimpián és paralimpián” – mondta Moreira.

A nagykövet kiemelte, hogy szerdán – amikor az olimpiai láng Brazíliába költözik – a világ számos fővárosában egy-egy híres épület a brazil színekbe, azaz zöldbe és sárgába borul.

Ma este Budapesten a Lánchidat csodálhatják majd meg az emberek brazil nemzeti színekben.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Nemzeti Bank által kibocsájtott olimpia emlékérméket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik