Sport

Olimpiai kvótát szerzett a magyar bunyós

Harcsa Zoltán (harcsa zoltán, )
Harcsa Zoltán (harcsa zoltán, )
A döntőbe jutás riói indulást ért.

Harcsa Zoltán döntőbe jutott a 75 kilogrammos súlycsoportban, így riói kvótát szerzett pénteken a törökországi Samsunban zajló ökölvívó európai olimpiai kvalifikációs versenyen.

Az olimpiai és világbajnoki ötödik, Európa-bajnokságon és az Európa Játékokon bronzérmes Harcsa egyhangú pontozással győzte le a német Xhek Paskalit az elődöntőben, ezzel megszerezte a magyar bokszolók első riói kvótáját. Ellenfele a fináléban a francia Christian Mbilli Assomo lesz – írja az MTI.

Reálisan öt bokszolónknak is ott kellene lennie az olimpián, de most örülnünk kell Harcsa Zoli sikerének. Meg tudta oldani a feladatot, és mint korábban, ezúttal is élt a jó sorsolás kínálta eséllyel

– nyilatkozta a helyszínről az MTI-nek Csötönyi Sándor, a hazai sportági szövetség elnöke.

A 75 kilogrammos Szatmári Petra is ringbe lépett péntek délután a négy között. A 2013-ban ifjúsági világbajnok, egy évvel később felnőtt Eb-bronzérmes Szatmári egyhangú pontozással kapott ki Anna Laurell Nashtől, így a 36 éves svéd ökölvívó mérkőzhet a döntőben, s egyúttal ő lesz ott a riói olimpián. Laurell Nash a kétezres években két világbajnokságot és három kontinensviadalt nyert, a 2012-es vb-n harmadikként zárt.

Péntek este Bernáth István (+91 kg) a brit Joseph Joyce ellen lép ringbe az olimpiai kvótáért és a döntőbe kerülésért.

Nehéz lesz neki, bár szerzett már kellemes meglepetést korábban

– jegyezte meg Bernáth-tal kapcsolatban Csötönyi Sándor.

Samsunban a férfiak tíz kategóriájában három-három olimpiai hely talál gazdára: a súlycsoportok harmadik kvótájáról a két elődöntő veszteseinek hétvégi – a döntőkkel együtt sorra kerülő – meccsei döntenek. A nőknél – három súlycsoportban – csak a döntősök szereznek olimpiai indulási jogot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik