Sport

Rio 2016: veszélyben Hosszú Katinka egyik legnagyobb riválisának indulása

Nagyon rosszul szerepelt a válogatón.

Hacsak hazája szövetsége nem tesz vele kivételt, Je Si-ven, a 400 méteres női vegyesúszás címvédője fő számában – amelyben Hosszú Katinka a világbajnok – nem indulhat a riói olimpián.

Je – a swimvortex.com beszámolója szerint – csupán a hetedik lett a kínaiak ötkarikás válogatóján, a 2012-ben Londonban olimpiai aranyat érő, 4:28.43 perces világcsúcsidejénél csaknem 22 másodperccel gyengébb, 4:50-es eredménnyel. Az előfutamban hamarabb célba ért ugyan, de a 4:44 is igen rossznak számít az olimpiai bajnoki címvédő esetében.

Kétszáz méter vegyesen még maradt esélye a riói indulásra, de a keddi selejtezőben ott is gyenge időt ért el: 2:12.75 perces produktuma több mint hat másodperccel rosszabb Hosszú Katinka világrekordjánál (2:06.12), amelyet a magyar versenyző a tavalyi, kazanyi vb-n úszott. Hosszú a londoni ötkarikás döntőben 400-on negyedik lett.

Az akkor 16 éves Je Si-ven a brit fővárosban nemcsak szuperidejével keltett világszenzációt, hanem leginkább azzal, hogy a szám fináléjában, az utolsó 50 méteren jobb időt ért el, mint a szám férfigyőztese, Ryan Lochte. Teljesítménye nyomán világszerte doppingvádak fogalmazódtak meg – írja az MTI.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik