Sport

Elhagyta a süllyedő hajót az olimpiai bizottság főnöke

Lemondott Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnoka.

A hadsereg közbiztonságért felelős részlegét és más bűnüldöző szerveket is vezető ezredes távozását az igazságügyi minisztérium nem indokolta, brazil sajtóértesülés szerint viszont az áll a háttérben, hogy a közelmúltban beosztottainak küldött üzenetben kritizálta Dilma Rousseff államelnököt és más magas rangú tisztviselőket.

Az ötkarikás játékok biztonsági előkészületeiben Moreira aktívan közreműködött, a világ legjelentősebb sporteseményének helyszíneire ugyanis a hadsereg több ezer katonáját vezénylik majd ki. Becslések szerint körülbelül félmillió turista és sportoló – köztük mintegy 200 ezer amerikai – érkezik Rio de Janeiróba augusztusban.

A biztonsági erők összlétszáma 85 ezer fő lesz, ami több mint kétszerese a 2012-es londoni létszámnak.

Moreira távozásával és George Hilton sportminiszter szerdai lemondásával folytatódtak az olimpiát is érintő, nagy horderejű személyi változások a politikai és gazdasági válságban lévő Brazíliában. Mindezek ellenére több kormánytisztviselő is kijelentette, hogy a nyári olimpia előkészületei jól haladnak, és azokat a személyi változások nem befolyásolják.

Az instabilitás, a politikai zavarok és a gazdasági nehézségek rossz dolgok, és képesek bizonytalanságot előidézni, de az embereknek tudniuk kell, hogy a biztonsági műveletek másból is állnak, mint 85 ezer emberből. Nincs ok az aggodalomra

– magyarázta Andrei Rodrigues, az ország legfontosabb eseményeit felügyelő kormányzati ügynökség vezetője.

Az illetékesek már többször biztosították a közvéleményt arról, hogy készen állnak az olimpiával összefüggő feladatokra. “Nagyon felkészültünk az ilyen jellegű incidensekre

– mondta Eugenio Aragao igazságügyi miniszter, aki a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokra utalt.

A biztonsági erők a tesztversenyeken jól vizsgáztak, és Brazília más területein is rendeztek terrorelhárítási gyakorlatokat a közelmúltban. Az elmúlt évben a dél-amerikai országból mintegy száz tisztviselő utazott megfigyelőként olyan jelentős sporteseményekre, mint a Super Bowl és a Boston Marathon.

Ugyanakkor néhány alapvető biztonsági kérdést még mindig nem rendeztek megnyugtatóan. Továbbra sem írták alá például a biztonsági kamerákkal és kerítésekkel kapcsolatos szerződéseket.

Az igazságügyi minisztérium becslése szerint a biztonsági intézkedések költsége 704 millió real (53,9 milliárd forint) lesz, pedig már a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot megelőzően is mintegy 1,9 milliárd realt (145,5 milliárd forint) költöttek erre a területre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik