Sport
Budapesti-olimpia(1)(430x286).jpg (Array)

A budapesti olimpia megszorítások nélkül finanszírozható

24.hu
24.hu

2016. 03. 29. 09:02

Korábban a témában:

Muszbek Mihály sportközgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, erősnek érzi a budapesti esélyeket. A nagy botrányokban megtépázódott a nemzetközi sportszervezetek tekintélye és “elegáns” lenne a közvélemény előtt, ha egy közepesen fejlett, tízmilliós ország kapná a rendezés jogát.

Muszbek úgy véli, mára megdőlt az a tétel, hogy csak a leggazdagabb és legfejlettebb országok képesek vendégül látni a világ legjobb sportolóit. Ma mintegy száz ország – köztük Magyarország – képes a feladat elvégzésére, így ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportpolitikai döntést hoz a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáról, akkor Budapestnek jó esélye van – mondta.

Ehhez álláspontja szerint 4500-6000 milliárd forint kellhet, amennyit az elkészített tanulmányok is tartalmaznak, ez az elkészítendő fejlesztések összköltségét és a rendezési költségeket foglalja magában. Ez ma – mint mondta – az ország GDP-jének 17 százaléka, az éves költségvetés harmada, de ennek kigazdálkodására a döntés után hét év áll rendelkezésre és a GDP-növekedésből megszorítások nélkül finanszírozható.

Hozzátette ugyanakkor, hogy költségtúllépéssel számolni kell, ami Szocsiban – a 2014-es téli olimpia városában – például tízszeres volt. Magyarországon az infrastruktúránál jelentkezhet ilyen probléma. Ezek nem a hét klaszterben megálmodott helyszínekhez kötődhetnek, hanem az autópályák, a repülőtér, a gyorsvasút fejlesztési beruházásai lehetnek, amelyek – mint fogalmazott – már “tegnapra” kellettek volna, de még nem volt rá pénz.

Muszbek Mihály hangsúlyozta: az olimpia legnagyobb értékét nem a gazdasági, hanem a társadalmi hatásaiban látja, az összefogás, a közös siker növeli a nemzeti büszkeséget.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.