Sport

Két újabb magyar kvóta a riói olimpiára

A havannai Grand Prix-verseny szombati eredményei alapján eldőlt, hogy Mohamed Aida és Knapek Edina indulhat a riói olimpia női tőrversenyében.

Mohamed kvótája már előzőleg is szinte biztos volt, és Knapek sem állt rosszul a csaknem egy éve tartó kvalifikációs sorozat utolsó szakági versenye előtt, de neki szüksége volt még megfelelő szombati teljesítményre, illetve a közvetlen ellenfelek eredményeinek kedvező alakulására.

A magyar sportági szövetség honlapjának beszámolója szerint pénteken kiderült, hogy az egyik nagy rivális nem indul, a szombati versenynap pedig azzal kezdődött, hogy Mohamed és Knapek megnyerte első főtáblás asszóját.

Ebben a fordulóban búcsúzott további három magyar, Hopka-Varga Gabriella – akinek ezzel elszálltak a kvótaszerzési esélyei -, valamint Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra.

A következő körben vereséget szenvedett Mohamed és Knapek is, de a nyolcaddöntő előtt már csupán egy verzió maradt, amelynek megvalósulása esetén csak Mohamed lett volna kvótás. Az eredmények azonban kedvezően alakultak, ezzel – amint azt a szövetségi honlap rögzíti – véglegesen eldőlt: Mohamed és Knapek ott lesz a riói olimpián. Női tőrben egyébként egy országból csak ketten indulhatnak a játékokon, mivel ebben a szakágban nem rendeznek csapatversenyt.

Korábban a kardozó Szilágyi Áron, valamint a férfi párbajtőrcsapat biztosította helyét az olimpiai mezőnyben, és az ugyancsak kardozó Márton Anna kvótája is majdnem százszázalékos. A jövő héten a párbajtőröző Szász Emese Budapesten harcolhatja ki a riói részvételt, egy hétre rá, pedig esetleg még egy férfi kardozó teheti meg ugyanezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik