Sport

Halála előtt borított volna az orosz doppingügynökség volt feje

Kiderült, az Orosz Doppingellenes Ügynökség egy hete váratlanul meghalt igazgatója egy világhírű újságíró segítségével leleplező könyvet tervezett kiadni Amerikában. Megszólalt a szerző.

A Sunday Times korábbi újságírója, David Walsh nem akárki a médiaszakmában. Ő az, aki annak idején végigkövette és felgöngyölítette a hét Tour de France győzelmétől doppingügye miatt végül megfosztott Lance Armstrong sztoriját.

Az országúti kerékpársportot csúnyán megrázó ügynek már rég vége, de a “tiszta sport” gondoskodott róla, hogy tavaly augusztus óta új témát találjon magának és immár az orosz atléták állami doppingolásának, és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség legfelső vezetését is megfertőző korrupciós botránynak szenteli idejének egy jelentős részét. Fogalmazhatunk úgy is, ebbe is beleásta magát, nyakig.

david-walsh

A Sunday Times vasárnapi lapszáma most nemhogy újabb kavicsot, hanem egyenesen tonnás szikladarabot dobott be az amúgy is háborgó “vizesárokba”.

Az immár szomorú történelem, hogy az orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) korábbi, az ügy kirobbanása után novemberben lemondott 52 éves igazgatója, Nikita Kamayev február 14-én váratlanul, az első állítások szerint szívrohamban meghalt.

Borított volna

Amit a Sunday Times a halálhír után bő egy héttel megjelent vasárnapi cikkében közöl, az viszont merőben új információ. Az írás azt ugyan nem állítja, hogy az egykor nagy hatalmú orosz sportvezető gyilkosság áldozata lett, de a cikk tartalma alapján bárki, bármire gondolhat, lévén az tökéletesen alkalmas az összeesküvés elmélet gyártásra.

A Sunday Times Nicholas Hellen által jegyzett cikkében David Walsh ugyanis azt mondja, Kamayev novemberi lemondása után rögvest azzal a szándékkal vette fel vele a kapcsolatot, hogy egy könyv formájában minden olyan eddig titkolt, rejtegetett információt megosszon vele, amit majd három évtizedes munkássága alatt tapasztalt az orosz állam titkos “doppinglaboratóriumról”. Konkrétan társszerzőnek kérte fel, hogy megfelelő formában kiborítsa a bilit.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Nikita Kamayev / Fotó: Europress Fotóügynökség

Titokzatos szívfájdalom

Kamayev korábbi főigazgatója, Ramil Khabriev, egykori munkatársa váratlan halála után még úgy nyilatkozott a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy egyszer ugyan egy síelés alkalmával szívfájdalmakra panaszkodott, viszont korábban sohasem beszélt betegségről, talán a felesége tudott a problémájáról.

Az egykori Rusada-főnök a Sunday Times vasárnapi cikkében most kénytelen volt újra megszólalni. Úgy fogalmazott, ő úgy tudja, Kamayev felhagyott a könyvtervvel, mert az “amerikai kiadó” túl sok befolyást követelt magának annak tartalmát illetően.

Ehhez képest Walsh immár Twitter oldalán sem rejti véka alá véleményét a váratlan halálesettel és a könyvvel kapcsolatban.

Na, most Kamayev novemberi lemondása és februári váratlan halála között éppen negyed év telt el. Az újságíró és az orosz sportvezető között Walsh állítása szerint a kapcsolatfelvétel és tartás levelezés útján történt.

Mindenki gondoljon azt, amit akar. Folytatása lesz az ügynek, az szinte biztos.

ui:

Pierre de Coubertin: Óda a sporthoz című alapművében anno olyan gondolatokat fogalmaz meg a sporttal kapcsolatban, mint, “A szépség vagy te, Sport!,”, vagy “S igazságos vagy, Sport, igen!”, netán “Tisztesség vagy te, Sport!” – de folytathatnám.

Bő száz évvel később költői kérdés az enyém is: mivé lettél te sport?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik