Sport

Megemelték a parasportolók ösztöndíjának összegét

56 százalékkal növekszik ebben az évben a fogyatékos sportolók Gerevich ösztöndíj kerete - írja közleményében a Magyar Paralimpiai Bizottság.

Kétszáz nappal a XV. Nyári Paralimpiai Játékok megkezdése előtt a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), a Speciális Olimpia Szövetség (SO), a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHSSZ) és a Szervátültetettek Szövetsége közös javaslatot fogalmazott meg a fogyatékos sportolók Gerevich ösztöndíj keretének ezévi növelésére.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége – mely a Gerevich Aladár Sportösztöndíj keret elosztására hivatott – döntése alapján az ösztöndíj keret a tavalyi 39 millió forintról 61 millió forintra növekszik 2016-ban.

A 39 millió forintos keretet tavaly év közben 10,2 millió forinttal egészítette ki a MOB. A sportköltségvetés idén 996 millió forintot biztosít a legkiválóbb magyar sportolók támogatására hivatott Gerevich ösztöndíjra.

A mozgás-, hallás- látássérültés értelmi fogyatékos, valamint szervátültetett és speciális olimpiai sportolók legjobbjai tavaly kimagaslóan szerepeltek az argentinai Szervátültetett Világjátékon, a los-angelesi Nyári Speciális Olimpián, a dohai paraatlétikai világbajnokságon, a khanty-mansiyski téli Siketlimpián, a glasgowi paraúszó világbajnokságon, az egri kerekesszékes vívó világbajnokságon és számos további világversenyen.

Idén többek között a riói paralimpián, az azt megelőző kvalifikációs parasport versenyeken, a siketlimpiai selejtezőkön, a vantaa-i szervátültetett Európa-bajnokságon és a speciális Európa-bajnokságokon fogják a magyar fogyatékos sportolók büszkén és sikeresen képviselni hazájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik