Sport

Gyarmati Panka szenzációs, megint dobogón végzett

Hazánk legeredményesebb snowboardosa egy svédországi meghívásos versenyen, erős mezőnyben harmadik helyet szerzett.

Snowboardosoktól – snowboardosoknak. Ez az Ale Invite meghívásos big air verseny mottója. Ennek megfelelően a szervezők igyekeznek a világ élvonalába tartozó riderek közül is azokat meghívni, akik stílusuknak köszönhetően népszerűek a snowboardos közösségben – írja közleményében a Magyar Snowboard Szövetség.

A versenyt a tavalyi sikeren felbuzdulva idén rendezték meg másodszor, lányok viszont először indulhattak. 

Gyarmati Panka: Távol áll tőlem a halálfélelem

Mindössze öt hölgyet hívtak meg, köztük Gyarmati Pankát, aki januári FIS Világkupa-győzelmével nemzetközi szinten is komoly elismerést vívott ki magának.

Az Ale Invite nem a FIS, hanem a nagy hagyománnyal bíró snowboard versenyeket tömörítő WST szervezet versenynaptárába tartozik. A szervezők, Kevin és Tor, a göteborgi Alebakkenen építettek hatalmas ugratót, ahol a snowboardosok big air versenyszámban küzdöttek az 5000 dolláros fődíjért. Az enyhe időjárás miatt messze nem voltak ideálisak a hóviszonyok, és a nekifutó rámpa már méreténél fogva is félelmetesnek hatott. Három ugrást kellett bemutatni, melyek közül a legjobb számított.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

World Snowboard Tour (WST, korábban TTR):

Ez a szervezet foglalja magába az összes, nagy hagyománnyal rendelkező snowboard versenyt, mint amilyen az Air and Style, az X Games, a Laax Open vagy a Burton US Open. Ennek köszönhető, hogy a WST a snowboardosok körében a FIS-nél lényegesen nagyobb tiszteletnek örvend. A WST a versenyeket színvonaluk szerint négy kategóriába sorolja. Az Ale Invite a második legerősebb kategóriába tartozik. A WST versenyek során a FIS-hez hasonlóan lehet ranglista pontokat gyűjteni, de itt a versenyenként kapható pontszám függ a verseny kategóriájától, valamint a mezőny színvonalától és nagyságtól is. Kevesebbet ér tehát egy gyengébb mezőnyben elért győzelem. A szezonvégi szakági ranglisták (félcső, slopestyle és big air) kialakításakor a versenyzők adott szezonban elért legjobb ponteredményeinek átlagát veszik figyelembe. Big air esetén a legjobb kettő, slopestyle és félcső esetén a legjobb négy eredmény átlaga számít.

Gyarmati Panka első volt a rajtlistán, így mindhárom körben elsőként kellett ugrania

Az első sorozatban egy hátraszaltót ugrott Method grabbel, melyért 72,66 pontot kapott. Az ugrás picit rövidre sikerült, épphogy elszállt az érkező domb tetejéig. Az első kör után a második helyen várta a folytatást.

A második körben egy backside 180-at ugrott dupla grabbel (tail & mute), amely 54.6 pontot ért, így nem jutott javítani. Viszont a többiek sem, így a döntő sorozat előtt még mindig a második helyen állt.

Panka_2016_02_SWE_10_screen

Panka a harmadik körben ugyanazt ugrotta, mint az elsőben, viszont sokkal messzebbre repült, ideális helyen fogott talajt és kimondottan szép volt az érkezése is. Az ugrás a bíráknak is jobban tetszett, 77,3 pontra értékelték. Helyezés tekintetében azonban nem tudott előrébb lépni. A brit Aimee Fuller utolsó ugrásával viszont megelőzte Pankát, aki így a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A versenyt Panka egyik legjobb barátnője, a szlovák Klaudia Medlova nyerte.

Panka így mesélt a verseny után:

Tegnap sokáig gondolkoztunk, hogy milyen ugrást válasszak. Én voltam az első a rajtlistán, nem nagyon volt viszonyítási alap a sebességhez. Ma friss hó esett, úgyhogy még inkább tartottam a sebességtől. Elsőre rövidet ugrottam, ami a hátamnak nem esett jól. Fájdalomcsillapítóval csúsztam, de legalább sikerült mindhárom körben beadnom az ugrásaimat. Nem mertem kockáztatni a sebesség miatt, és azért sem, mert még hosszú út áll előttem. De nagyon örülök a dobogónak és Klaudia győzelmének is!

Az alábbi videóban megtekinthetik Panka mindhárom menetét:

Gyarmati Panka legközelebb a dél-koreai Pjongcsangban versenyez, ahol a 2018-as téli olimpiai játékok slopestyle főpróbáját rendezik február 21-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik