Sport

A MOB szúnyoghálóval és riasztóval készül a Zika-vírus ellen

A magyar sport legfelső szerve figyelemmel kíséri a betegség terjedését, de egyelőre nem ad ki olyan állásfoglalást, mint az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága.

A hétfői nap híre szerint, egyes amerikai sportolók akár ki is hagyhatják az olimpiát a Zika-láz miatt, mivel az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) azt ajánlotta az egészségük miatt aggódó versenyzőinek, fontolják meg annak a lehetőségét, hogy nem utaznak el az augusztusi eseményre.

Lényegét tekintve tehát az USOC a versenyzőkre és a stábtagokra bízza a döntést az olimpiai részvételről. Megjegyezzük, az olimpián senkinek sem kötelező részt venni. Ha a sportoló kvótát szerez, kiharcolja az indulás jogát, akkor sem kell kiutaznia, bármilyen indokkal lemondhatja a részvételt, és megy a tartalék – Zika ide, vagy oda.

youtube.com
A Zika-láz által legfertőzöttebb terület Dél-Amerika és a karibi térség Forrás: youtube.com

Ettől még érdekes kérdés, ha az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága deklarálja ezt, miként gondolkodik a fertőzésveszélyről a Magyar Olimpiai Bizottság?

A 24.hu megkeresésére Siklós Erik, a szervezet kommunikációs igazgatója elmondta, ez akkor nyerne igazán értelmet, ha lett volna egyetlen magyar versenyző is, aki aggodalommal a hangjában, kérdésekkel kereste volna a MOB-ot. De eddig nem volt ilyen.

Siklós nem is tudja elképzelni, hogy lenne olyan magyar versenyző(nő), aki ha már kivívta a részvételi jogot, megijedne egy olyan vírustól, amely alapesetben influenza szerű 5-7 napos lefolyású lázzal járó betegség és amiről még nem bizonyították be, hogy valóban összefüggésbe hozható az eddigi 4800 regisztrált kórós kisfejűséggel született gyermekkel.

youtube.com
A kóros kisfejűség és a Zika-vírus összefüggését még vitatják Forrás: youtube.com

Ennek ellenére, vagy éppen ezért a MOB természetesen napi szinten figyelemmel kíséri a Zika-láz latin-amerikai alakulását, terjedését, amely február 25-26-án, a MOB gyulai kihelyezett főtitkári értekezletén is kiemelt téma lesz. Siklós elmondta, mivel a lázat szúnyogcsípés terjeszti arról már döntés született, hogy az olimpiai falu magyarok lakta szállását extra szúnyoghálóval és szúnyogriasztókkal szerelik fel, továbbá a versenyzőknek, utazóknak hosszú ujjú ingek, pólók viselését ajánlják. Amúgy is tél lesz Rióban épp.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik