Sport

Rio 2016: nem indulhatnak a bolgár súlyemelők

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyben hagyta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi döntését, amellyel a bolgár súlyemelőket eltiltotta a riói nyári játékokon való részvételtől.

Az IWF az olimpiai kvalifikációs időszakban produkált nagy számú pozitív doppingeset miatt hozta meg tavaly novemberben a bolgár emelőket érintő határozatát, s amellett 500 ezer dolláros büntetést is kirótt a nemzeti szövetségre. Utóbbi büntetést a CAS eltörölte.

A tavaly áprilisi Európa-bajnokságra készülő bolgár válogatott edzőtáborában márciusban tartottak ellenőrzést, és a levett mintákban 11 emelő esetében az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki.

A vizsgálaton három női és nyolc férfi súlyemelő akadt fenn, utóbbiak között három Európa-bajnok is volt: a 2005-ben győztes Demir Demirev, továbbá a 2014-es Eb-n aranyérmes Ivan Markov és Ivajlo Filev. A pozitív doppingtesztet produkálók közül heten 9, négyen – köztük a három korábbi Eb-győztes – pedig 18 hónapos eltiltást kaptak.

Bulgáriának már korábban is akadtak gondjai a nem tiszta felkészüléssel. A 2000-es sydneyi olimpiáról a bolgár csapatot hazahívták, az addig szerzett érmeiket – egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot – pedig elveszítették azt követően, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt kizárta őket a játékokról.

Nem sokkal a 2008-as pekingi olimpia előtt a válogatottat vissza kellett léptetni az ötkarikás játékoktól, miután 11 súlyemelőjük rajtavesztett tiltólistán szereplő szerek használatán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik