Sport

Négy olimpiai aranya van, itthon mégsem tudunk róla

kajak-kenu(960x640).jpg (kajak-kenu világkupa, )
kajak-kenu(960x640).jpg (kajak-kenu világkupa, )
Állami milliárdok felhasználása nélkül ért el komoly sikereket Dániában Bakó Zoltán.

Dánia egyetlen főállású kajakedzője Bakó Zoltán. Az ország szakszövetsége 2013 decemberében írt ki egy pályázatot, amelyre 25 tréner jelentkezett, végül a 64 éves magyar férfié lett a poszt. 2014. januárja óta dolgozik az országban, az ő irányítása alatt lett világbajnok két számban is tavaly Milánóban René Houlten Poulsen, akit 2015 legjobb dán férfi sportolójának választották – írja az Origo.

Bakó és Poulsen története azért is tanulságos, mert állami milliárdok felhasználása nélkül értek el komoly eredményeket. Edzője mellett ő is profi, méghozzá egyedül az országban a kajak-kenusok között. Érdekesség, hogy a négyszeres junior világbajnok Emma Jörgensen már teljesen amatőr. Ő szobafestőnek tanul, a szakmai gyakorlata előtt ás után megy edzésre. Ebből az országban senki sem csinál problémát, ez arrafelé természetes.

Dániában egy évben 12 millió koronát (nagyjából 500 millió forint) kap a sportág. Viszont ebből a síkvízi kajak-kenu mellett ebből a pénzből gazdálkodnak a maratonisták, a szlalomosok, a tengeri kajakozók, valamint az a 19 ezer amatőr, aki szabadidejében ezt a sportágat űzi.

kano-kajak.org
Bakó Zoltán Fotó:kano-kajak.org

Amíg hazánkban az élsportolók nagyszerű körülmények között készülnek egy-egy világversenyre, addig Dániában nagy áldozatot hoz az, aki úgy dönt, hogy élsportoló lesz. Magyarországon egy élsportoló, ha okosan gazdálkodik, pályafutása végére szert tehet egy akkora tartalékra, ami egy ideig biztos hátteret ad neki. Dániában ez egy-két sportág kivételével elképzelhetetlen. Éppen ezért hagyják abba itt nagyon sokan 20-21 évesen.

Bakó korábban volt a Magyar Kajak-kenu szövetség alelnöke, és egyszer majdnem szövetségi kapitány is. A szavazáson 6:5 lett a végeredmény, ő kapta meg a szakma öt szavazatát, a jelenlegi kapitány, Storcz Botond pedig az elnökség másik hat tagjának a voksát.

Edzőként négy olimpiai aranyérmet szerzett. Amikor Norvégiában dolgozott félállásban, Knut Holmann, majd Eirik Veras Larsen az irányításával olimpiai bajnoki címeket szerzett (Holmann hármat, Larsen egyet). Ott sem hatalmas állami támogatásból, Holmann egy közértben dolgozott a sport mellett, hogy valamiből meg tudjon élni.

Bakó aktív sportolóként olimpiai bronzérmet szerzett Montrealban Szabó István oldalán 500 méteren. K2 1000 méteren kétszer, 10 ezer méteren pedig háromszor volt világbajnok.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik