Sport

Megfejtették Hosszú Katinka sikerének titkát

hosszú katinka (Array)
hosszú katinka (Array)
Dr. Petrekanits Máté hatéves korában megmondta az úszónő édesapjának, "ebben a lányban benne van egy Kőbán Rita".

Dr. Petrekanits Máté a Testnevelési Egyetem terhelés-élettani laborjának vezetője. Viszonylag régóta. Többek közt az öttusa, a kajak-kenu válogatott versenyzőivel már a nyolcvanas évek végén olyan állapotfelmérő vizsgálatokat végzett, amilyet Bernd Storck, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kért a norvégok elleni pótselejtező előtt.

Petrekanits a Vasárnapi Híreknek adott interjúban úgy fogalmazott, a sportban a tehetség, a világsiker titka 95 százalékban genetika, a maradék öt százalék az, ami edzéssel, szakértelemmel javítható.

“Tudja, én is bajai vagyok, akárcsak Katinkáék. Amikor behozta hozzám az édesapja, aki kiváló kosaras volt, az akkor rendelkezésünkre álló mérési módszerekkel kimutattuk, hogy Katinka izomzata, alkata, testtömege, keringése, légzési funkciói alkalmassá teszik őt arra, hogy élsportoló legyen. Egészen pontosan ezt mondtam neki: ebben a lányban benne van egy Kőbán Rita”

– fogalmazott Petrekanits, majd hozzátette,

“tízezer emberből kettő alkalmas arra, hogy élsportoló legyen. De ebből a kettőből lehet, hogy az egyik csak megyei bajnok lesz, a másik viszont olimpiát nyer. Ennyit jelent a hozzáadott szakértelem, a háttértudás. Shane Tusup zsenialitása abban van, ahogy megismerte és feltérképezte Katinkát, és rájött arra, mire alkalmas. Például arra, hogy a Világkupa-futamokat edzésként fogja fel, miközben pénzt keresnek ezekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik