Sport

Gyárfás rendet tett Hosszú-ügyben

24.hu
24.hu

2016. 01. 18. 08:50

Korábban a témában:

A jelek szerint nem csak Magyarországon kíséri kiemelt figyelem Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vitáját, a többi közt német és amerikai és svéd lapok is foglalkoztak a témával.

Hosszú újabb doppingvétségi vádja

Az említett lapok Hosszú-MÚSZ vita azon részét értelmezték félre, miszerint a szövetségnek tudnia kellett volna a doppingszabályzat szerint kötelezően kitöltendő úgynevezett “holléti nyilvántartásból”, hogy Hosszú Austinban versenyez a hétvégén.

Mivel a szövetség azt állította, hogy Kiss László kapitány csak hétfőn értesült erről hivatalosa, így azt feltételezték, az úszónő nem vezette a nyilvántartást, ami doppingvétség.

Az amerikai swimvortex.com ráadásul már valótlanságokat kezdett el belemagyarázni a történetbe, ezt vette át egy svéd expressen. se portál is, amely egyenesen doppingvétséget sejtet címében.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ-elnöke szinte azonnal, vasárnap késő délután levélben reagált. A hivatalos állásfoglalást a magyar szövetség Facebook-oldalán tették közzé, mi most ezt közöljük változtatás nélkül.

“A Swimvortex online-on támadták Katinkát.
Ahogy egykor a Swimming World esetében, úgy éreztük, hogy teljes megalapozottsággal, ezúttal is ki kell az igazság mellett állni, ezért a mai napon az alábbi levelet küldtük a Swimvortex online szerkesztőségének.
Ennek anyagát vették át Svédországban.

Gyárfás Tamás a Magyar Úszó Szövetség elnöke hivatalosan is
állást foglalt azzal kapcsolatban, hogy külföldi médiumok a
szövetség és Hosszú Katinka ügyét felhasználva kérdéseket
fogalmaztak meg a versenyző holléti nyilvántartásával
kapcsolatban.

Szeretném ezt a témát egyszer s mindenkorra tisztába tenni, itt ugyanis nincs helye találgatásoknak. Amint azt a Magyar Antidopping Csoport is megerősítette,Hosszú Katinka még soha, egyetlen alkalommal sem mulasztotta el időben elkészíteni a holléti nyilvántartását, és bárhol, bármikor rendelkezésre áll a versenyen kívüli ellenőrzésekre.

Szövetségünk egyetlen kívánsága, hogy valamennyi válogatott úszó közvetlenül tájékoztassa Kiss László szövetségi kapitányt a versenyprogramjáról, illetve edzőtáborozási elképzeléseiről, ahogy ez a múltban is történt – a kapitány nem más forrásokból kíván erről információkat gyűjteni. Ez egy teljesen egyértelmű elvárása a mesternek, és ennek eddig valamennyi úszó megfelelt.

A szövetségi állásfoglalás csupán a kapitány megerősítése kapcsán született.

Röviddel ennek megjelenése után Hosszú Katinka benyújtotta kérelmét hivatalos versenyprogramjával kapcsolatban, rajtengedélyt kért Austinra, Nizzára és Amiens-re, amelyet a szövetség kibocsátott a számára.

Azaz szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Katinka minden követelménynek megfelelt a holléti nyilvántartással kapcsolatban, a doppingellenes küzdelemben általa képviselt tiszta és egyértelmű álláspontot – akárcsak a Magyar Úszó Szövetségét – pedig semmilyen formában nem lehet megkérdőjelezni.”

Ahogyan arról írtunk, Hosszú számára igen jól sikerült az austini Aréna Pro Gála. Ha ilyen félremagyarázások történtek eddig, lehet, ez a jövőben még durvább lesz. Ennek fényében lehet, hogy jobb lenne minél előbb tisztázni a dolgokat a MÚSZ-szal.

A Swimvortex online-on támadták Katinkát. Ahogy egykor a Swimming World esetében, úgy éreztük, hogy teljes…

Közzétette: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott – 2016. január 17.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.