Sport

Férfi kézi-Eb: kiszenvedett győzelemmel nyitott a házigazda

Franciaország és Horvátország is harcost meccset nyert meg, Izland tizenegy másodperccel a vége előtt szerezte a győztes gólt.

Pénteken megkezdődött a férfi kézilabda Európa-bajnokság Lengyelországban. A házigazdák azzal a Szerbiával kezdték tornát, akivel a magyar válogatott is összecsapat egy hete. Akkor Zentán két góllal kikaptak a mieink, egy napra rá pedig nem bírt egymással a két csapat (25-25) Kecskeméten.

Hiába a lengyelek voltak papíron az esélyesebbek, a félidőben még rájuk nézve volt hízelgő az egygólos hátrány (14-15). Szerbia 18-16-ra is vezetett, amikor a házigazda öt gólt dobott úgy, hogy egyet sem kapott. Déli szomszédaink viszont nem törtek meg, egy 4-1-es sorozattal feljöttek 27-27-re, amikor hét perc volt hátra a mérkőzésből.

Az utolsó pecekben már csak három gól született, és mivel a lengyelek eggyel többel dobtak, így izzadságszagú győzelemmel nyitották a tornát. A szerbeknek labdájuk volt az egálhoz, de Ivan Nikcevic hétméteresét Slawomir Szmal védeni tudta.

Az A-jelű négyes másik mérkőzésén Franciaország hét góllal (30-23) nyert Macedónia ellen, viszont az eredmény egy kicsit csalóka. A félidőben (12-12) és tíz perccel a vége előtt (22-22) is döntetlen állt az eredményjelzőn. A hajrában megtorpantak a macedónok, csak egy gólt szereztek, így nem volt esélyük a pontszerzésre. Sovány vigasz számukra, hogy Kiril Lazarov révén ők szerezték a játéknap legszebb gólját.

A B csoportban játszották a torna első mérkőzését. Horvátország 27-21-re felülmúlta Fehéroroszország legjobbjait. Az eredmény ellenére a horvátok sikere sem mondható simának, ugyanis Siarhei Rutenka és társai végig két-három gólos távolságban tudtak maradni.

A kvartett másik találkozóján északi rangadót rendeztek Katowicében. Izland úgy győzte le 26-25-re Norvégiát, hogy a mindent eldöntő találat tizenegy másodperccel a vége előtt született. A csata végsőkig kiélezett volt, végig fej-fej mellett haladt a két együttes. Izland a hajrára fordulva hárommal is vezetett, végül a hibátlan lövőteljesítményt produkáló Gudjon Valur Sigurdsson volt a nyerőember.

Szombaton a magyar válogatott is megkezdi a szereplését. 18.00 órától Montenegróval találkozik a Dujsebajev-csapat Gdanskban.

Eredmény – Férfi kézilabda Európa-bajnokság, első forduló

A csoport:
Franciaország–Macedónia 30–23 (12–12)
Lengyelország–Szerbia 29–28 (14–15)

B csoport:
Izland–Norvégia 26–25 (10–11)
Horvátország–Fehéroroszország 27–21 (15–15)

C csoport:
Spanyolország – Németország 18.30
Svédország – Szlovénia 20.45

D csoport:
Magyarország – Montenegró 18.00 (TV: M4 Sport)
Dánia – Oroszország 20.15 (TV: Sport 1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik