Sport

A 2017-es vizes-vb lesz az olimpia vizsgaelőadása

Fürjes Balázs kormánybiztos szerint "perdöntő" lehet Magyarország számára a 2017-es vizes világbajnokság sikeres megrendezése az olimpiai rendezés jogáról való döntés során.

Az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Magyar Időknek adott, a lap pénteki számában megjelent interjúban azt mondta, Budapestnek már most is vannak korszerű sportlétesítményei, de a fővároson kívül a többi közt ott van a Szeged melletti Maty-éri kajak-kenu pálya, Debrecenben a Főnix Csarnok, az új Nagyerdei Stadion, Győrben az Audi Aréna és az ETO-stadion, Veszprémben az MKB-aréna.

Hozzátette, országszerte számos új létesítmény épül most is, és lassan elérik azt, bárhogy dönt Limában 2017 szeptemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), Magyarország képes lesz bármikor ötkarikás játékokat rendezni.A vizes világbajnokság rendezésével kapcsolatban azt mondta, két év alatt kell felépíteni az uszodákat és elvégezni a kapcsolódó beruházásokat, amelyekre a világban négy-öt évet szánnak. A Dagály fürdőnél elmondása szerint egy komplex városfejlesztési program valósul meg, felújítják a környező utcákat, parkokat, a Duna-partot az Árpád híd és a Kossuth tér között, gyalogos sétány épül és elkészül az árvízvédelmi gát is egy szakaszon.

A Dagálynál a világverseny után minden évben korosztályos vizes Európa- és világbajnokságok lesznek, az úszóaréna a versenysport mellett a széles közönség előtt is nyitva áll majd, tanuszodája lesz a környékbeli kisiskolás, óvodás gyerekeknek, és edzőbázisa a magyar úszósportnak.

A kapcsolódó beruházásokkal kapcsolatban Fürjes Balázs azt mondta, az egyik legizgalmasabb a Batthyány tér, ahol az óriás-toronyugró versenyszámot rendezik meg. Huszonhét méter magasról ugranak a versenyzők a hét méter mély medencébe, és lelátókat telepítenek a térre, így az egész világ Budapest panorámáját láthatja majd.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik