Sport

Hosszú-ügy: ez már háború

Vajon mi okból hidegülhet el annyira a viszony Európa és Magyarország legjobb úszónője és a sportági szövetség közt, hogy immár nem állnak egymással szóba?

Hosszú Katinka gyors egymást követően két sajtótájékoztatót tartott. Az egyiket még tavaly, december 22-én. Akkor kiborította a bilit, mondván, a szövetség elvárja a világszínvonalat, de a feltételrendszer nincs arányban a követelményekkel. Kommentárunkban akkor úgy gondoltuk, a vita alapja a pénz, amit a professzionális amerikai és a szocializmusból itt ragadt magyar szemlélet közti különbség eredményezett.

A másodikat január 6-án, szerdán tartotta, azért, hogy tisztába tegyen egy-két tán félreértelmezett dolgot, és elmondja, bizonyítsa, nem a pénz az első.

A sokat látott sportújságírók egybehangzó véleménye szerint ilyen feszült, indulatos, ekkora érdeklődést kiváltó média-összejövetelen még nem nagyon voltak, különösen nem egyéni sportoló esetében.

Ami Hosszú Katinka és menedzsmentjének a “sara”, hogy a két sajtótájékoztató után sem világos, két Hosszú-sajtóközlemény után sem kaptunk egyértelmű választ arra, mikor és miért tört ketté a külvilág számára december 22-ig harmonikusnak tűnő kapcsolat. Csak sejteni lehet, hogy tavaly tavasszal, amikor az első 2017-es reklámfilm forgatásának az ötlete felmerült. Azaz bő háromnegyed éve tart a “fasirt”, immár kérdéses az is, valaha ki tudnak-e egyezni a felek?

24.hu
Fotó: 24.hu/Kaufmann Balázs

Bajnoknőnk szemére maximum ennyi vethető jelen állás szerint. Ellenben ami szinte hihetetlen tény, és ezt a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) helyszínen lévő sajtófőnöke is megerősítette, 2016-ot írunk ugyan, de a MÚSZ és a válogatott világszínvonalat képviselő versenyzői között semmiféle szerződés nem rendezte a felek közötti reklám és marketing együttműködési feltételeket, ha úgy tetszik az adok-kapottat. Mert eddig soha nem okozott ez problémát, ezért fel sem merült.

Egészen az első kifakadás után egy nappal, amikor a szövetség tájékoztatása szerint 2-12 forintig terjedő “karácsonyi ajándékot” kaptak az úszók.

Igen ám, de a mai sajtótájékoztatón Hosszú Katinka bemutatta, majd kettétépte azt a szerződés, ami a számára 12 millió forintot tartalmazó “karácsonyi ajándék” mellé volt csomagolva és egyetlen lényegi pontot tartalmazott: aláírójának és a pénz elfogadójának szerepelnie kell a szövetség 2017-es világbajnokságra készülő reklámkampányában. További ellentételezés nélkül.

hosszú katinka

A bajnoknő úgy gondolja, nem a teljesítményét díjazzák, hanem hogy promotálja a vb-t. Ezt eddig is zsarolásnak érezte, most még inkább annak, sőt, így utólagosan rendezve a dolgokat már-már megalázó módon a “hallgatás bérének”. Nyilván ezért tépte szét látványosan a szövetségtől kapott, számára 12 millió forintot tartalmazó szerződést a szerdai, azaz mai sajtótájékoztatón. Azt mondta, a szövetség költse inkább a sportág tudományos hátterének fejlesztésére, mert abban eredmények ide, vagy oda, jócskán van elmaradásunk. Ez amúgy így van, sportágtól függetlenül.

A szövetség részéről az is finoman szólva csúsztatásnak tűnik, hogy Kiss László szövetségi kapitány kereste ugyan a kapcsolatot Hosszú Katinkával, hogy elvi és szakmai kérdéseket tisztázzanak a 2016-os olimpiai előtt, de az úszónő elérhetetlennek bizonyult, mondván, nem vette fel a telefonját.

Ehhez képest ma Hosszú azt állította Kis kritikája nem igaz, ugyanis egyetlen alkalommal hívta őt, éppen egy órával az előtt, hogy január 4-én az MTI-ben megjelent a kemény kritikája. Szerinte ez több mint furcsa, különösen, mivel december 21. óta tartózkodik Magyarországon, december 28. óta a Komjádi uszodában edz…

Hogy Kis László ezek után miért gondolta azt, hogy rátelepedve más sajtótájékoztatójára, a média nyilvánossága előtt próbál beszélni, szót érteni, kibékülni Hosszúval, azt végképp nem értjük. Sem a hely, sem az időpont, sem a feszült helyzet nem volt erre alkalmas. Ezt ő is láthatta, érezhette.

Faképnél is hagyta őt versenyzője.

24.hu/Kaufmann Balázs
Kis László semmi újat nem mondott Fotó: 24.hu/Kaufmann Balázs

A helyzet puskaporos, már-már háborús. Nyilván nem véletlen, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) teljes vezérkara – kivéve Borkai Zsolt elnököt – jelen volt, hallgatta, figyelte az eseményeket. Szabó Bence főtitkár kérdésünkre elmondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapvetése, a sportoló az első.

A MOB is ennek szellemében figyeli az eseményeket abban a nehéz helyzetben, hogy az egyik legeredményesebb sportági szövetség és annak világklasszis, Rióban aranyéremre, akár aranyérmekre esélyes versenyzője közt zajlik a perpatvar. Ezért a főtitkár amondó, a MOB-nak fel kell vállalnia a közvetítő, békéltető szerepet.

Nem lesz egyszerű dolguk. Ami megnyugtatót, Katinka ma kijelentette, mindezek ellenére egy pillanatra sem merült fel benne, hogy a jelenlegi helyzet miatt ne magyar színekben induljon a jövőben.

Olvasói sztorik