Sport

Darts-világbajnokság: Anderson megvédte a címét

gary anderson (gary anderson)
gary anderson (gary anderson)

A 2016-os PDC darts-világbajnokság döntője a skót címvédő Gary Anderson, valamint az angol Adrian Lewis jutott be. A döntő legnagyobb kérdése az volt, hogy Anderson 2015 után ismét győzni tud-e, vagy Lewis harmadik világbajnoki címét is megnyeri.

A hét nyert szettig tartó döntőbe az angol Raymond van Barneveld legyőzésével jutott be, míg a skót szó szerint leradírozta Jelle Klaasent, a holland játszmát sem tudott nyerni.

A mérkőzést kiválóan kezdte Lewis, száz fölötti átlaggal hozta a négy legből álló első szettet. Utána Anderson magához tért, a kezdését először hozta, majd rögtön brékelt is. Gyorsan le is zárta a játszmát, 41-ről két nyíllal kiszállt.

A harmadik játszmában a Jackpot becenévre hallgató angol 16-ról kiszállt, a következő három játékot viszont a címvédő nyerte, így 2-1-re vezetett. A negyedikben is hozta a kezdését a Repülő Skót, méghozzá 121-ről kiszállva. Utána viszont 24-nél elszámolta magát, így Lewis négy elbukott leg után tudott ismét nyerni. Végül a szettet is sikerült hoznia, így az újabb szünet előtt 2-2-re állt a finálé.

Az ötödik játszmában csak úgy repkedtek a száznyolcvanak, egy végletekig kiélezett szett után már Lewis vezetett 3-2-re.

A hatodik szett két brékkel kezdődött, utána viszont Anderson a saját kezdése során kiszállt 60-ról, majd egy újabb brékkel 3-3-ra egalizált.

Az egyenlítés nagyon jót tett a skótnak, kétszer is elvette Lewis kezdését, majd az angol 36-ról nem tudta megnyerni a játékát. Ezt kihasználta Anderson, dupla tízzel már nála volt az előny. A folytatásban sem lassított, a nyolcadik játszmában esélyt sem adott az angolnak, így 5-3-ra elhúzott.

Lewis játéka nagyon szétcsúszott, de még meg tudott újulni. Ő is 3-0-ra hozta a játszmát, ráadásul 121-es kiszállóval jött fel 5-4-re.

A tizedik szettben megint fordult a kocka, most Anderson nyert három leget egymás után, így egyetlen szettre került a címvédéstől. Lewis nem adta fel, brutális tempóban haladt, és dobálta a tömeget, így életben tartotta a világbajnoki győzelemről szőtt álmait.

A tizenkettedik szettben Anderson kezdett, de rögtön elbukta a kezdését. Nem esett kétségbe, azonnal visszabrékelt. A sajátját hatvannal kezdte, de Lewis is csak nyolcvanhármat dobott. A skót kiszállt 170-ről, így egy legre került a győzelemtől.

Lewis kezdett, de a 170-es kiszálló nagyon megzavarta őt. Anderson 24-ről már nem hibázott, így megvédte világbajnoki címét a londoni Alexandra Palace-ban.

Eredmény – Darts-világbajnokság, döntő

Adrian Lewis (angol, 5.)–Gary Anderson (skót, 2.) 5:7 (3–1, 0–3, 1–3, 3–2, 3–2, 1–3, 1–3, 0–3, 3–0, 0–3, 3–0, 1–3)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik