Sport

Öt dolog, ami miatt emlékezetes marad 2015

Sorrendet felállítani az év nemzetközi és magyar sporttörténései között szinte lehetetlen. Mi mégis kiemeltük ötöt a többtucatnyi felejthetetlen esemény közül.

1,  Kijutott a magyar válogatott az Európa-bajnokságra

Mi mással is lehetne kezdeni a felsorolást, mint azzal, hogy 44 év után kijutott a magyar válogatott az Eb-re. Bár nem sikerült a csoport első két helye egyikének a megszerzése, sem a legjobb harmadik elcsípése, – a török csapat húzta keresztül a számításainkat – a pótselejtezőn Norvégiát oda-vissza megverve sikerült kiharcolni a részvételt.

2, Idén tartották az évszázad bokszmeccsét Las Vegasban

Május 2-án a Las Vegas-i MGM Grand Arénában tartották Floyd Mayweather és Manny Pacquiao viadalát.

A 180 millió dolláros összedíjazású meccsen Mayweather nyert egyhangú pontozással. A színvonal ugyan alulmúlta a várakozásokat, ettől még ekkora összegért nem bunyózott még két ember egymással.

3, Michelisz Norbert világbajnok

A 31 éves magyar autóversenyző a Túraautó-világbajnokság 2015-ös privátcsapat-világbajnoka lett. Az egész éven át tartó kiváló teljesítményének köszönhetően többször legyőzte a gyári csapatok versenyzőit is, végül a privát versenyzők legjobbjaként átvehette a Yokohama-trófeát. Teljesítményét év végén a Honda egy gyári szerződéssel honorálta.

4, Hamilton a verhetetlen

A 2015-ös Formula-1-es világbajnokságot toronymagas fölénnyel, címét már az Amerikai-nagydíjon bebiztosító Lewis Hamilton nyerte. Csak csapattársa, Nico Rosberg szorongatta meg olykor. A brit versenyző a 19 futamos évad versenyei közül 9-et megnyert, ezen belül hétszer volt az övé a pole pozíció is.

A mostanra háromszoros angol ezzel beérte példaképét, Ayrton Sennát.

5, Cseh László tíz év után nyert újra világbajnoki címet

2005, Montreal, 400 vegyes. Az akkor még csak 19 és fél éves Cseh Lacika mindenkit maga mögé utasított. Aztán eltelt úgy tíz esztendő, hogy sem olimpián, sem világbajnokságon nem sikerült az arany, mert mindig jött egy amerikai gépember, hol, Micheal Phelps, hol Ryan Lochte.
Cseh Laciban az a különleges, hogy soha nem adja fel. Álmai elérése érdekében edzőt váltott, Kazanyban dobta a vegyest és 200 pillangóra fókuszált. Igaza lett. A szerkesztőségben volt némi vita, hogy ha már 2015, akkor Hosszú Katinkát kellene a TOP5-be betenni, de a kitartás és tíz év utáni újrázás miatt az immár 30 éves Cseh László mellett tettük le a voksunkat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik