Sport

Deutsch Tamás lesz az új Mesterházy Attila

A magyar sport jövőjét "befolyásoló" hír érkezett: a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) december 10-én beszámoló és elnökválasztó küldöttgyűlést tart.

A SOSZ-t, a magyar sport rendszerváltás utáni első civil, érdekképviseleti szervezetét, 1989-ben Kiss Imre, a vasmunkás sportklub, a Csepel SC elnöke és a MOB későbbi alelnöke javaslatára hívták életre azzal az, hogy az egyesületeknek legyen végre szócsöve a MOB-ban.

Azt nem lehet állítani, hogy a SOSZ az elmúlt 25 évben a magyar sport meghatározó szervezetévé nőtte volna ki magát. Már születése pillanatában fáradt erőművész volt csupán. Egy volt csak a sok fölösleges állami pénzelosztók, még inkább pénzszűrők közül. A jelenkori súlytalanságát tökéletesen mutatja, hogy Mesterházy Attila ex-sportállamtitkár, majd ex-szocialista miniszterelnök jelölt 2005-ös megválasztásától 2010 májusa után napjainkig is a szervezet elnöke maradhatott.

Most sem lemondatták, hanem november 10-én informálisan bejelentette távozási szándékát. A SOSZ-honlap beszámolója szerint Mesterházy azért mond le, mert

“több próbálkozása ellenére sem találta meg a módját annak, hogyan lehetne rendezni a szövetség jogi státusát, megtalálni a méltó helyét a magyar sport intézményrendszerében.”

A még mindig tevékeny, egykori alapító, jelenlegi tiszteletbeli elnök, Kiss Imre a megüresedő elnöki székbe Deutsch Tamást javasolta. Azzal érvelt, hogy ő a tökéletes jelölt, hiszen számos más hivatala mellett klubelnök (MTK) és MOB-alelnök is egyben. Pont, mint anno ő.

A SOSZ elnökségének tagjai eztán november 19-én konzultációs beszélgetésen találkoztak az új jelölttel, aki elmondta az elképzeléseit, a grémium pedig a támogatásáról biztosította őt.

A SOSZ immár annyira biztos Deutsch Tamás megválasztásában, hogy meg sem várva a  jövő csütörtökön, december 10-én esedékes küldöttgyűlés hivatalos szavazását, a tagok jóváhagyását, a mai napon sajtóanyagot küldött ki, amelyben mindezt közölte.

Holott nyílt ülés lesz ott kérem. Még az is előfordulhat, hogy a 38 küldött közül 20 meggyőzi a december 6-án éppen hazánkban látogató Mikulást és Deutsch Tamás helyett inkább rá szavaznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik