Sport

Rio 2016: Öt érem, közte két arany már jó szereplés lenne Storcz szerint

Storcz Botond (storcz botond, )
Storcz Botond (storcz botond, )
A Rióba utazó küldöttséget a jövő júniusi Európa-bajnokság után jelölik ki.

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője azt mondta: két aranyérem és összesen öt dobogós helyezés már jó szereplés lenne a jövő évi, Rio de Janeiró-i olimpián. A szakember ugyanakkor hozzátette: ennél több van a csapatban.

A magyar válogatott eddig 15 ötkarikás kvótával rendelkezik, s amint azt a pénteki sajtóbeszélgetésen elhangzott, jövőre szeretné begyűjteni a még megszerezhető hármat (egy női, illetve két férfi kajakost).

Ezzel együtt nem az a cél, hogy minden számban induljunk a játékokon, hanem hogy minél eredményesebbek legyünk” – hangsúlyozta Storcz Botond, aki azt is elárulta, hogy a férfi kajakcsapat nevezésénél az 1000 méteres négyes és a 200 méteres páros prioritást élvez majd.

Az olimpia miatt a versenyzők felkészülése egy hónappal korábban kezdődött a szokásosnál, a riói keretet 23-an, a felnőtt keretet pedig összesen 48-an alkotják. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke úgy fogalmazott, a szűkebb keret nyitott, abba a jövő évi válogatókon bárki bekerülhet.

Elhangzott az is, hogy a 2016-os szezon egy áprilisi tájékoztató versennyel indul, majd májusban következik az első olimpiai és Európa-bajnoki válogató és a duisburgi pótkvalifikációs regatta (ez utóbbin csak olyan sportoló indulhat harcba az újabb kvótákért, aki korábban még nem szerzett – Magyarország női K-1 és K-2 500 méteren és férfi K-1 200 méteren, valamint K-1 és K-2 1000 méteren gyűjthet további indulási jogokat).

A németországi pályán világkupaviadalt is rendeznek, s női kajak egyes 500, illetve 200 méteren, továbbá férfi kenu kettes 1000 méteren már utóbbi versenyen be lehet kerülni a riói magyar csapatba. A második hazai válogatót júniusban bonyolítják le, majd következik a moszkvai kontinensviadal.

A Rióba utazó küldöttséget június végén, az Eb után jelölik ki. Az ötkarikás sportági program megengedi, hogy egy versenyző duplázzon, illetve esetleg akár triplázzon is, azaz két vagy három számban is elinduljon.

Storcz Botond elmondta, hogy a sportolók – akik közül többen ott voltak a pénteki sajtóeseményen – edzőikkel “műhelyükben” végzik majd el a téli-tavaszi munkát, s a szokásoknak megfelelően meleg égövi edzőtáborokban, többek között Floridában, Abu-Dzabiban és a Dél-afrikai Köztársaságban is készülnek.

A magyar válogatott szeptember elején részt vett a riói tesztversenyen, s amint Schmidt Gábor főtitkár fogalmazott, nagyon tanulságos napokat töltöttek az olimpia helyszínén. Lepróbálták az ötórás időeltolódásból fakadó akklimatizációs folyamatot, megismerkedtek a pályával és a leendő szállodájukkal is.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal sem az olimpiai faluban laknak majd a versenyzőink, hanem egy pályához közeli hotelben. Egyébként a résztvevő sportolók lépcsőzetesen utaznak ki Rióba, lesz, aki augusztus 10-én, lesz, aki 12-én és lesz olyan, aki csak 14-én, attól függően, hogy mikor rendezik a versenyét” – tette hozzá Schmidt Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik