Sport

Bombameglepetés a férfi pólóválogatottnál

Gerendás Györgyöt viszi maga mellé másodedzőnek Benedek Tibor szövetségi kapitány.

A rosszul sikerült nyári szereplés (Világliga- és világbajnoki 6. hely) után a magyar válogatott szövetségi kapitánya végiggondolta, akar-e változást a szakmai stábban vagy sem. Igaz, már a nyár végén sugallta, inkább előbbi megoldás felé hajlik.

Nos, a kapitány mögött Gergely István kapusedző  és Dabrowski Norbert másodedző dolgozott, míg dr. Gábor Antal orvosként, Illés Roland masszőrként tevékenykedett, sejthető volt, hogy a kulcskérdés a másodedző személye.

Dabrowski Norbert „ellen” már az előző szezonban is felemelte hangját a Szolnok csapata, mivel a szakember a nagy rivális Eger vezetőedzője, így adott esetben információkat szerezhet a szolnoki válogatottakról. A kapitány a „jobb a békesség” szemlélet jegyében nem is hívta maga mellé még a bajnoki szezonban, csak azután csatlakozott a válogatotthoz.

Gerendás György: Egy-két képet még festenék

Nos, Benedek Tibor csütörtökön megnevezte, kire számít másodedzőként, az új kolléga pedig nem más, mint a jelenleg a Ferencváros szakmai igazgatójaként dolgozó Gerendás György. Montreal olimpiai bajnokának személye azért pikáns, mert éppen őt váltotta Dabrowski Norbert az Eger kispadján két évvel ezelőtt, emellett egy előző – egyébiránt rendkívül sikeres – generáció tagja.

Személyisége viszont garancia arra, hogy alaposan felkavarja az állóvizet a válogatottnál, új impulzusokat visz be az esetlegesen szürkévé váló hétköznapokba.

„Ezúton is szeretném megköszöni Norbinak azt a három évet, amit együtt dolgoztunk – fogalmazott Benedek Tibor a waterpolo.hu-nak. – Mondanom sem kell, nem szakmai vagy emberi okai vannak a váltásnak, hiszen kimondottan jó volt a munkakapcsolat közöttünk. Viszont úgy érzem, egy évvel az olimpia előtt kell egy olyan plusz, amelyet egy új ember megjelenése tud okozni. Gerendás György személyét megfelelőnek érzem erre, új lökést tud adni a csapatnak. Karizmatikus szakember, akivel ha jól tudunk együtt dolgozni, az ő energiája mindenképpen plusz erőt adhat a válogatottnak.”

„Az élet néha furcsa dolgokat produkál, annyi szent… – említette Gerendás György a szövetség weboldalának. – Másfél-két hete beszélgettem Tibivel, azt gondoltam, kíváncsi néhány ember véleményére a rossz világbajnoki szereplés kapcsán, gyűjti a tapasztalatokat azoktól, akiknek ad a véleményére. Elmondtam, mit gondolok, majd átvette a szót, és a tárgyra tért: elmondta, szeretné, ha a segédje lennék. Alaposan meglepett, aminek örült. Hazamentem, gondolkodtam, majd újra leültem vele, és négy órán keresztül beszélgettünk. És közben természetesen igent mondtam.”

„Lehet, hogy idétlenül hangzik, de Varga Zsolt határozta meg legjobban a helyzetet. Azt mondta, olyan ez, mint a katonaság: ha háborúba hívnak, mész, védened kell a hazát. Ez a kutya kötelességed. Nekem is kutya kötelességem volt elvállalni a feladatot, a magyar vízilabda számomra a hazát is jelenti. Ha Tibi és a szövetség is úgy érzi, tudok segíteni, akkor megpróbálom. Zsolt is viccesen azt mondta, ha hívja Tibi, kell neki egy center, már ugrik is” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik