Sport

Guardiola keze is benne van a japán rögbisek csodagyőzelmében

Szerda délután második mérkőzését is lejátssza az angliai világbajnokságon Japán rögbi-válogatottja, az ellenfél Skócia lesz. Az ázsiai együttes pár napja állandó szereplője a sportlapoknak és internetes oldalaknak, ami nem meglepő: a nyitókörben legyőzték Dél-Afrikát. Mindamellett, hogy ez eleve nagy bravúrnak számít, Japán 24 év után nyert ismét vb-meccset, 1991-ben Zimbabwét verték.

De vajon mi lehet a titok?

Nem, minden bizonnyal nem az, hogy a sirályok teleszarták a pályát, amikor a dél-afrikaiak edzettek, igaz, ők erre fogták a vereséget. Sokkal inkább a japánok ausztrál szövetségi kapitányának, Eddie Jonesnak a tudásszomja, aki volt olyan vállalkozó kedvű, hogy más sportágból kért segítséget. Külön konzultációt tartott az általa a világ legjobbjának tartott labdarúgóedzővel, Josep Guardiolával.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Guardiola tanácsokat adott, a jelek szerint kimondottan jókat Fotó: Europress Fotóügynökség

Jones még 2014 nyarán beszélt erről a Sky Sportsnak:

Az kiderült az edzőmérkőzéseink során, hogy taktikailag rugalmasak vagyunk már. Ezután az volt a fontos, hogy ezt a meccseken is végig tudjuk vinni, képesek legyünk reagálni a szituációkra. Innen a focis megközelítés, a labdarúgásban mindig felkészülnek külön arra is, hogyan fog változni a taktika egy adott mérkőzésen belül.

A legjobbtól tanulni

Az ausztrál szakember szerint vannak hasonlóságok a két sportág között, Guardiolánál pedig keresve sem találhatott volna megfelelőbb embert arra, hogy segítséget nyújtson. Meg is látogatta őt Münchenben, ahol megnézte a Bayern edzését, majd konzultált a spanyol trénerrel.

Ő a legjobb fociedző a világon, márpedig mindenki a legjobbtól szeretne tanulni. Ahogyan a labdarúgásban, úgy a rögbiben is fontos, hogy az üres területre be tudd játszani a labdát. Márpedig korábbi csapata, a Barcelona, illetve most a Bayern München is kiemelkedő ebben.

Japán vérmes reményekkel vágott neki a vb-nek, a negyeddöntőbe szeretne jutni. Ehhez az első lépést már meg is tette a válogatott.

A Dél-Afrika elleni győzelem összefoglalója:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik