Sport

Van bennük tüske, de nem adják fel

Az U23-as férfi egyes kajakosaink egyaránt dobogós helyen végeztek, amíg Máthé Krisztián a második helyen végzett, addig Solti László a bronzérmet kaparintotta meg a maratoni kajak-kenu világbajnokság első napján, Győrben.

A spanyol Alejandro Sanchez Cobos evezett át elsőként a célvonalon, ennek köszönhetően diadalmaskodni tudott. A két nagyszerű magyar sportember az eredményhirdetést követően készséggel állt a 24.hu sport rovatának rendelkezésére, beszámoltak többek között a versenyen átélt élményeikről, valamint a további tervekről.

Hogyan telt a felkészülés?

Solti László: Három hetet edző táboroztunk Győrben, de azt hiszem, Krisztián nevében is mondhatom, az egész év a maratoni világbajnokság jegyében zajlott, ez az esemény volt a fő cél számunkra.

Elégedett vagy a felkészüléssel?

Máthé Krisztián: Igen, nagyon jó edzésmunkát végeztünk, szerencsére az edzőnk nagyszerűen felkészített bennünket.
Solti László: Maximálisan elégedett vagyok, de jövőre még keményebben kell edzeni, hogy ennél jobbak lehessünk.

Előzetesen mit gondoltatok a mezőnyről?

Solti László: A tavalyi vb-n is harmadik helyezést értem el, az idei Eb-t pedig megnyertem, ezért tisztában voltam vele, mennyire kemény csata vár ránk. Őszintén szólva, mindvégig a győzelem lebegett a szemem előtt, de véleményem szerint az elmúlt évek legdurvább futama volt az idei. Egyszerűen olyan tempót diktáltunk, hogy akik elől voltak, mindenki száz százalékon teljesített.

Máthé Krisztián: Tavaly óta vagyok járatos a maratonban, azóta követem a többieket is, például kikre kell odafigyelni, akik jók lehetnek. Lacira hallgattam, kik lehetnek az igazi vetélytársak, mert nem igazán ismertem az ellenfeleimet.

Viszont most sikerült feltérképezned, nem is akárhogy, hiszen rögtön ezüstérmes lettél. Hogy tetszik ez a kategória?

Máthé Krisztián: Nagyon tetszik, rendkívül izgalmas. Lehet, valakinek nem elég izgalmas, de számomra egy élet forma ez a maraton. Csak az tudja megérteni, miről szól, aki csinálja.

Elégedettek vagytok az elért helyezéseitekkel?

Solti László: Utólag azt kell mondjam, igen. Amikor beértem a célba, ici-pici csalódottságot éreztem, mert roppant kiélezett versenyen vagyunk túl.
Máthé Krisztián: Elégedett vagyok, viszont a hibáim miatt maradt bennem némi tüske. Ilyen szinten nem engedhetem meg magamnak, ezeket ki kell küszöbölni. Remélem, lesz legközelebb.

Milyen terveitek vannak a továbbiakban?

Máthé Krisztián: Most lehet kicsit szusszanni, aztán lesz hamarosan egy négy napos maraton verseny, azon részt veszünk, aztán októberben többet pihenhetünk.
Solti László: Én is indulok azon a versenyen, ahol Krisztián, csupán annyi különbséggel, amíg ő egyesben megy, addig én párosban, aztán pihi és úgy állunk neki a következő esztendőnek. Én síkvízen is versenyzek, idén kinn voltam 1000 egyesben az Európa Játékokon, a következő évben lesz az Olimpia, első helyre a síkvizet kell tenni, és megpróbálok 1000 méterre felkészülni. Ha nem jönne össze az 2016-os Olimpia, akkor még mindig U23-as korosztályú leszek, úgy pedig az u23-as vb-re szeretnék majd 1000 párosban, vagy 1000 egyesben kijutni. Na meg ott van a maraton vb, ami év végén lesz…

Dzsubák Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik