Sport

Mindenki a Hazafiakat akarja legyőzni

Közép-európai idő szerint péntek hajnalban a címvédő New England Patriots otthonában elrajtol az amerikaifutball-liga (NFL) 2015-ös idénye.

2015. február 1-én az arizonai Glendale-ben, a University of Phoenix Stadionban végletekig kiélezett mérkőzésen a Tom Brady vezette New England a negyedik negyedben tízpontos hátrány ledolgozva kerekedett a címvédő Seattle Seahawks fölé.

A 96. szezonban 31 csapat próbálja meg megakadályozni abban a Hazafiakat, hogy 2016. február 7-én újra magasba emelhessék a Vince Lombardi trófeát a San Francisco 49ers otthonának számító Levi’s Stadionban a jubileumi, 50. Super Bowlon.

A tavaszi és nyári holtszezonban több érdekes eset is történt, ezeket gyűjtöttük össze négy pontban, valamint beszámolunk annak a magyar származású játékosnak a helyzetéről is, aki az utóbbi években nevet szerzett magának a kőkemény ligában.

Tom Brady-ügy

A Patriots irányítója már a tavalyi döntő előtt a sajtó és a szurkolók kereszttüzébe került. A döntőben a legértékesebb játékosnak (MVP) megválasztott QB csapatának támadóegysége az Indianapolis Colts elleni főcsoportdöntőben a megengedettnél laposabb labdákat használt.

Az NFL négy mérkőzésről elmeszelte Bradyt, mondván akadályozta a nyomozást a Deflategate-ügyként elhíresült botrányban. A Pats legendája nem meglepő módon fellebbezett a döntés ellen, amelyet a liga első embere, Roger Goodell első és másodfokon is visszautasított.

Tom Brady
Brady boldogan távozhatott a bíróságról. Fotó: Europress Fotóügynökség

Az irányító nem törődött bele és polgári bírósághoz fordult. Szeptember 3-án Richard Berman bíró szerint jogtalanul jártak el Goodellék, így törölte a büntetést. A 38 éves klasszis így eltiltás miatt egyetlen meccsről sem fog hiányozni, ott lehet a Pittsburgh Steelers elleni szezonnyitón is.

Edzőkeringő

Hét csapat is leváltotta főedzőjét a nem túl sikeres szezon(ok) után. Az Atlanta Falcons hat év után megköszönte Mike Smith munkáját, a helyére érkezett a Seattle védőkért felelős edzője, Dan Quinn. Rex Ryan New Yorkból átköltözik Buffalóba, ahol a Billsnél Doug Marrone pozícióját veszi át. A Jets az 52 éves mester helyett Todd Bowlest alkalmazza, aki az Arizona Cardinals védőegységét irányította a mögöttünk hagyott idényben.

Denverből Chicagóba vezetett John Fox útja, helyette Gary Kubiak irányít majd Payton Manningéknél. Az Oakland Raiders is a váltás mellett döntött, Fox korábbi segítőjét, Jack Del Riot hozták el a Broncostól.

A 49ers házon belül oldotta meg az edzőkérdést, Jim Harbaugh után az eddigi védőket trenírozó Jim Tomsula lesz a főnök.

Átigazolások

A holtszezon első napjaiban a Philadelphia Eagles sokkolta a sportágat kedvelők népes táborát. A Sasok ugyanis megkaparintották az előző idényben legtöbb futott yardot (1845) jegyző DeMarco Murrayt a Dallas Cowboystól. A történet pikantériája, hogy a texasi csapat a Philly csoportriválisa.

Murray a szerződése értelmében öt év alatt 42 millió dollárt keres majd új állomáshelyén. Az Eagles bevásárlása itt még nem ért véget, sikerült ugyanis megegyezniük Ryan Matthews futóval is. A két játékos igencsak erős párost alkothat Chip Kelly együttesénél.

Nem tétlenkedett a New York Jets sem. Az új idényben már náluk játszik Brandon Marshall. A 31. évét betöltő sztárelkapóért egy 5. körös választási jogot kapott a Chicago Bears. A játékos kilencéves NFL-karrierje során az 1000 yardos határt hét szezonban is átlépte.

A New York-i alakulat a védelem erősítését sem hanyagolta el a hosszú szünet alatt. Ismét sikerült összeállítani a Darrelle Revis, Antonio Cromartie szélső védőpárost.

Zajlott az élet a Super Bowl-győztesnél is. A Hazafiaknál folytatja karrierjét a korábbi Cleveland Browns játékos, az irányítósiettető poszton bevethető Jabaal Sheard. A 25 éves játékos eddig 23sacket mutatott be pályafutása során. Ennek a mutatónak is köszönheti, hogy két év alatt 11 millió dollár üti majd a markát a címvédőnél.

Viszont sok sérülés nehezítette a bajnok dolgát a felkészülés során. Ezért Patriots egy évre megszerezte Reggie Wayne elkapót. A játékos 14 szezont húzott le a nagy rivális Indianapolis Colts együttesénél, ahol igazi legendának számít. A 36 éves játékos 1070 elkapást, 14 345 yardot (8. az örökranglistán) és 82 TD-t (22.) szerzett az alapszakaszban a Csikóknál töltött hosszú évei során. A játékos új csapatában viszont már nem mutatkozhat be, ugyanis nem került be az 53 fős keretbe, állítólag saját kérésére.

Reggie Wayne
Wayne legenda lett a Csikóknál, de távoznia kellett. Fotó: Europress Fotóügynökség

Egy komoly név a távozók listáján is fellelhető a bostoni gárdánál. A pályafutása során a nyárig csak a New Englandet erősítő Vince Wilfork Houstonban lehet a védelem vezére. Két év alatt kilenc millió dollár a fizetése, amiből öt garantált.

A már említett Wayne távozására azért volt szükség Indianapolisban, mert a klub magához csábította Andre Johnsont. Az elkapó három évre írt alá és 21 millióval gazdagodik majd. A csapat vezetői mélyen a pénztárcájukba nyúltak, így viszont jelentősen erősödött a Colts. A kiváló irányítójuk, Andrew Luck variációs lehetősége gyarapodott a támadások felépítése során.

Jöjjenek azok a hírek, amelyek mindenkit megdöbbentettek az uborkaszezon folyamán!

Patrick Willis sokkolta a ligát, hogy csupán 30 éves korában a visszavonulás mellett döntött. Ugyanígy határozott Chris Borland is. A 24 éves játékos közölte, hosszú távú egészsége érdekében felhagy a játékkal. Mint kiderült, Borland már két agyrázkódáson túlesett karrierje során, először akkor, amikor nyolcadikos korábban focizott, másodszor pedig másodikos középiskolásként már amerikai futballozás közben.

Szomorkodhatnak a Pittsburgh Steelers fanatikusai is. A csupán 27 éves irányítósiettető Jason Worilds ugyanis felhagy az aktív játékkal. Hozzá hasonlóan a szélső hátvéd Cortland Finnegan is szögre akasztotta sisakját.

Térdsérülés miatt ki kell hagynia az NFL-szezont Jordy Nelsonnak, a Green Bay Packers első számú elkapójának. Nelson a Pittsburgh ellen 24–19-re elveszített felkészülési mérkőzés közben rosszul ért talajt, s elszakadt a térdszalagja, ami miatt a teljes idénytől távol marad.

A Denverben játszó Peyton Manning elárulta egy interjúban, hogy már két éve nem érzi a jobb kezének utolsó ujjperceit. Az orvosok szerint ez Manning korábbi nyakműtétjeinek a következménye, és nem tudják garantálni, hogy visszanyeri az érzékelést a dobó kezével, amely az érzéketlenség ellenére továbbra is remekül működik.

Meskó Zoltán

A 27 éves Meskót a 2010-es játékosbörzén a New England Patriots szokatlanul magasan, már az 5. körben elvitte, az együttessel 2011-ben még a Super Bowlt is megjárta, és még ha nem is teljesített olyan jól, mint például első évében, 2010-ben, amikor újoncrekordokat döntögetett. Magas fizetése miatt azonban a New England 2013-ban, az új szezon előtt nem tartott rá igényt.

A Temesváron született játékos nem sokáig maradt munka nélkül. A puntereivel hadilábon álló Pittsburgh Steelers pár nappal később szerződést kötött vele.

Ugyan pár alkalommal remekül teljesített csapatában, hosszú távon nem sikerült jó teljesítményt nyújtania. Ennek következtében a Super Bowl hatszoros győztese október végén szerződést bontott vele. Ezt követően a játékos szabadon igazolhatóvá vált, egészen a 2014-es esztendő első napjáig.

Akkor ugyanis lecsapott rá a Cincinnati Bengals. A leigazolására azért volt szükség, mert az első számú punter, Kevin Hubert az egyik mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett. Ő a szezon hátralévő részére kiesett, így jöhetett a képbe Meskó. A rájátszást már vele kezdte meg a Bengals, a kiesés után viszont szerződést bontottak vele.

A rúgó már a tavalyi idényben sem kapott lehetőséget egyik csapatnál sem, jelenleg is szabadügynök.

Új szabály

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő klubok tulajdonosai egy, jelentős szabálymódosítást szavaztak meg, amely a touchdownok utáni játékokkal kapcsolatos.

Eddig a touchdownt szerző csapatnak két lehetősége volt. Vagy az ellenfél 2 yardosáról indulva megpróbálták bevinni a célterületen belülre a labdát, futással vagy passzjátékkal. Sikeres kísérlet esetén két pontot kaptak. Vagy jutalomrúgást végeztek el – gyakorlatilag egy 20 yardos mezőnygól képében egy pontért. Sikertelen passz, futás vagy rúgás esetén pedig maradt az előtte megszerzett hat pont.

Most ez annyiban változik, hogy a jutalompontokat visszaviszik a 15 yardos vonalra. A kétpontos kísérlet során marad a labda a kétyardoson.

Igen ám, de eddig ha a kétpontos során a védők megszerezték a labdát (vagy nem sikerült a játék), akkor az halottá vált, és véget ért az akció, csak úgy, mint a blokkolt rúgásoknál. Ezentúl viszont a védőknek is lehetőségük van rá, hogy a megszerzett labdát visszavigyék az ellenfél célterületére, ez esetben pedig a védekező csapat kap két pontot.

NFL, alapszakasz, első forduló

2015.09.11. 2.30  New England Patriots–Pittsburgh Steelers
2015.09.13. 19.00  Chicago Bears–Green Bay Packers
2015.09.13. 19.00  Houston Texans–Kansas City Chiefs
2015.09.13. 19.00  New York Jets–Cleveland Browns
2015.09.13. 19.00  Buffalo Bills–Indianapolis Colts
2015.09.13. 19.00  Washington Redskins–Miami Dolphins
2015.09.13. 19.00  Jacksonville Jaguars–Carolina Panthers
2015.09.13. 19.00  St. Louis Rams–Seattle Seahawks
2015.09.13. 22.05  Arizona Cardinals–New Orleans Saints
2015.09.13. 22.05  San Diego Chargers–Detroit Lions
2015.09.13. 22.25  Tampa Bay Buccaneers–Tennessee Titans
2015.09.13. 22.25  Oakland Raiders–Cincinnati Bengals
2015.09.13. 22.25  Denver Broncos–Baltimore Ravens
2015.09.14. 02.30  Dallas Cowboys–New York Giants
2015.09.15. 1.10  Atlanta Falcons–Philadelphia Eagles
2015.09.15. 4.20  San Francisco 49ers–Minnesota Vikings

Ajánlott videó

Olvasói sztorik