Sport

Magyar lányt magasztal Andy Murray és a brit sportsajtó

Konta Johanna, vagy Johanna Konta, kinek hogy tetszik, 2012-ben lett brit állampolgár. A 24 esztendős teniszező kiválóan beszél magyarul, az elmúlt napokban pedig élete legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy bejutott a nyolcaddöntőbe a US Openen.

Johanna Konta 1991. május 17-én látott napvilágot az ausztráliai Sydney-ben. Édesapja, Gábor szállodatulajdonosa, édesanyja, Gabriella pedig fogorvosként dolgozik. Nyolcéves korában ismerkedett meg a sportággal, 2005-ben pedig a család Angliába költözött, hogy Johanna európai színvonalon tanulhasson teniszezni.

2008-tól szerepelt ITF-tornákon, az első WTA-versenyére pedig még három évet kellett várnia. 2011-ben – még ausztrálként – indulhatott a koppenhágai viadalon, de az akkor világranglista 38. Lucie Safarova az első körben búcsúztatta is.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Mivel 2012-ben megkapta a brit állampolgárságot, a wimbledoni nyílt teniszbajnokságra szabadkártyát kapott, de nagy csatában itt is kiesett a nyitófordulóban, a végállomást Christina McHale jelentette. Kvalifikált ugyanakkor önerőből a US Open főtáblájára, ahol jó barátnőjét, Babos Tímeát ütötte ki úgy, hogy a második szettben tíz szettlabdát hárított.

Azóta egy Grand Slam-tornán sem tudott meccset nyerniKonta Johanna formája ingadozó volt, 2013-ban a 112. helyen zárt a világranglistán, egy évvel később ugyanekkor pedig már “csak” a 150. pozíciót foglalta el.

A 2015-ös esztendő ellenben már annál jobban indult a számára, igaz csak füvön lendült igazán formába. Otthonában, Eastbourne-ben például a negyeddöntőig jutott, ahol a jövő nagy reménysége, Belinda Bencic parancsolt neki megálljt. Aztán jött Wimbledon, ahol rögtön Maria Sarapova került az útjába. Esélye nem volt.

16 meccs óta veretlenA nagy hajtás után a magyar származású játékos úgy döntött, inkább az ITF-versenyeken próbál szerencsét, és ez bejött neki. Granby-ben és Vancouverben sem talált legyőzőre, ami azt jelenti, hogy zsinórban tíz összecsapást húzott be. Hiába, hogy nem a profik között tette, erre csak kevesen képesek.

Jó előjelekkel vághatott tehát neki a US Opennek, ahol a selejtezőből, újabb három mérkőzést megnyerve kvalifikálta magát a főtáblára. Ott elsőként Louisa Chiricót takarította el az útból, ami annyira nem nagy szó, mert az amerikai csak 119. a világranglistán.

De ami utána következett! Három felvonásban maga alá gyűrte a 9. kiemelt spanyol Muguruza Blancót, szombaton pedig a legjobb 16 közé jutásért játszott meccsen a 18. kiemelt német Andrea Petkovicot is búcsúztatta.

Látszik a fejlődés. Remekül teniszezek az egész szezon során. Ráadásul mindig plusz erőt ad, ha a világ legjobbjai ellen kell pályára lépned – mondta legutóbbi győzelme után Konta.

A brit sportsajtó természetesen fel is figyelt Kontára, szinte az összes online site élő, szöveges közvetítésben számol be a meccseiről.

A BBC egy nagy lélegzetű cikkben számolt be Johanna egyedülálló teljesítményéről a napokban. Mint írják, legutóbb Laura Robson jutott el a nyolcaddöntőig egy Grand Slam-tornán, neki szintén a US Openen sikerült ezt elérnie három éve.

Arra, hogy egy brit női játékos a legjobb nyolc közé kerüljön, kapaszkodjanak meg, 1984 óta nem volt példa. Akkor Jo Durie Wimbledonban ért el odáig.

Konta már most 141 ezer fontot keresett. Ez körülbelül négyszer akkora összeg, mint az eddigi legnagyobb fizetése volt.

Az is biztos, hogy óriásit ugrik majd előre a világranglista 97. helyéről, és benne van a pakliban, hogy megelőzi a most 58. Heather Watsont. Ami azt jelentené, hogy ő lenne a legelőrébb rangsorolt brit a hölgyeknél.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Andy Murray szombat éjjel szintén beverekedte magát a legjobb 16 közé, a meccs utáni sajtótájékoztatóján pedig ejtett pár szót Konta Johannáról is.

A rengeteg megpróbáltatás ellenére sem adta fel, ami jó jel. Kiváló formában játszik és nagyon közel áll ahhoz, hogy a legjobb brit legyen. Talán még magasabb szintre is eljuthat, ami izgalmas. Legyőzte Muguruzát és Petkovicot. Megvan benne a potenciál, hogy nagyot alkosson, ha így folytatja tovább.

Konta Johanna hétfőn az elsők között lép majd pályára a cseh Petra Kvitova ellen. Nem lesz könnyű dolga, de soron következő, negyedik helyen rangsorolt ellenfele nagyon jól tudja, hogy Konta nem a szerencséjének köszönhetően okozott már most hatalmas meglepetést.

Persze, mondhatja bárki, hogy a britek versenyzője és sikerei inkább az övék, mint a miénk. De Konta Johanna magyarul társalog szüleivel gyerekkora óta, így folyékonyan, észrevehetetlen akcentussal beszéli a nyelvünket, amire büszke is. Akkor mi miért ne lehetnénk büszkék rá?

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik