Sport

Hosszú Katinka: Semmire nem emlékszem, de életem végéig emlegetem majd azt a napot

Világklasszis úszónőnk zseniális egyéniség. Minden lépését tudatosan teszi, sosem fogy ki a motivációból. Mindig a következő verseny jár a fejében, mégis hosszútávra tervez. Interjú a magyar Iron Ladyvel.

200 vegyesen egy olyan világcsúcsot sikerült megdöntened Kazanyban, aminek időtlen idők óta a közelében sem járt senki. Érezted úszás közben, hogy nagyot alkotsz?

Fogalmam sem volt, hogy összejön. Ha valaki megnézi a felvételeket, ez elég egyértelmű, hisz az eredményjelzőre pillantva azonnal eltört nálam a mécses. Előző nap két Európa-csúcsot úsztam. A középdöntőből 2:06:8-cal jutottam tovább, és sejtettem, hogy egy picivel még ez is lehet jobb. Hogy hét tizedet javuljak korábbi legjobbamtól, kicsit szürreálisnak tűnt.

Titkon sem reménykedtél benne?

Boldog lettem volna akkor is, ha megismétlem a teljesítményem és hasonló idővel leszek világbajnok. Év közben rengeteget beszélünk a világcsúcsról. Edzéseken próbálunk közelebb kerülni a világ legjobb időeredményéhez a résztávokon, de mindenki erre hajt. Ugyanakkor az is örömmel töltött el, hogy egy másodperccel jobbat úsztam a középdöntőben, mint a barcelonai, két évvel ezelőtti világversenyen. A finálé végén éreztem, hogy minden erőmet kiadtam, tényleg a maximumot nyújtottam.  Sikerült nagyon koncentrálnom a számra. Ezzel együtt nagyon meglepődtem, hogy világcsúcsot mentem, sőt sokáig el sem hittem.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ahogy valószínűleg férjed és edződ Shane Tusup sem, aki végig önkívületi állapotban szurkolt neked. Mit beszéltetek, mikor kijöttél a vízből?

Szinte semmire nem emlékszem, fogalmam sincs, mit mondtunk egymásnak, de az életünk végéig emlegetjük majd azt a napot. Sikerült elérnem, amiről gyerekkoromban álmodoztam. Reális volt, hogy világcsúcsot úszok, de nem gondoltam, hogy 200 vegyesen.

És ha a 400 vegyes döntője lett volna előbb?

Elég kegyetlen ezt a számot az utolsó napra tenni, mert nagy állóképességet igényel. Nekem a világbajnokság első napjára készen kellett állnom és ki kellett tartanom az erőmmel bő egy hétig. A végére azért már én is elfáradtam, ami érezhető is volt négyszázon.

Egerszegi Krisztina üzenetben gratulált neked, miután megjavítottad országos csúcsát 200 háton. Azóta volt alkalmatok szót váltani?

Nemrég születésnapja alkalmából telefonon felköszöntöttem. Nagyon örült, hogy sikerült megúsznom azt az időt, amit kitűztem célként. Igaz, én még javíthatok ezen is, mert ő 1991-ben sapka nélkül teljesítette a távot, ami szenzációs.

Kinek a dicsérete esett a legjobban?

Rengetegen jöttek oda hozzám a külföldi úszók közül, a közösségi oldalamon számtalan ember gratulált, és otthonról, Bajáról is méltattak. Nem tudnék egyvalakit kiemelni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A világcsúcsod után pillanatok alatt elkapkodták a helyszínen az Iron Lady-termékeket. Mi a története a becenévnek?

A 2012-es világkupa-sorozat pekingi állomásán is odatettem magam, sokat vállaltam. Sikerült megvernem a 200 pillangó olimpiai bajnokát úgy, hogy én már harmadszorra úsztam akkor. Ezt enyhén szólva is nehezen fogadta a kínai média. Szüntelenül azt kérdezték az újságírók, miből vagyok. Másnap már Iron Ladyként tűntem fel a címlapon, és ezt hamar átvette a nemzetközi sajtó is. Eleinte nem foglalkoztunk vele, de már olyan szinten rám ragadt, hogy sokszor a versenyeken úgy szólítanak be: a négyes pályán Iron Lady.

Hogyan lett ebből brand?

Ahogy teltek-múltak a hónapok, egyre inkább kezdtem a magaménak érezni a nevet, tavaly pedig már A magyar Iron Lady címen jelent meg a könyvünk. Az Arénával 2012-ben szerződtem le, régóta győzködtük őket egy szorosabb együttműködés reményében. Végül beadták a derekukat, de véleményem szerint ők sem panaszkodnak, hogy így döntöttek.

Sokat nem pihenhettél a vb után, mert a moszkvai állomáson kezdetét vette a Világkupa-sorozat. Púpnak érezted a hátadon vagy kitartott a lelkesedésed?

Idén jóval nehezebb volt a korábbiakhoz képest, mert nagymedencében rendezték. Minden úszónak nehéz volt motivációt találnia, aki a vb után átment az orosz fővárosba. Jól tudtuk, hogy Kazanyban kiúsztunk magunkból mindent, csodákat nem várhatunk. Őszintén szólva Moszkvában a hangulat sem hágott a tetőfokára, szinte büntetésnek éreztük leúszni még egyszer ugyanazokat a távokat.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Akkor mi ösztönzött?

Szezon közbeni versenyként fogtam fel a Világkupa első két állomását. Ilyenkor nem az idő a fontos, hanem maga a versenyzés. Érdekesebb lett volna, ha rövidpályán rendezik a viadalt, de alkalmazkodnunk kellett.

Miért nem mondtátok le?

Nem fogok hazudni, a négy nap alatt 60 ezer dollárt kerestem. Ennyi pénzt sikerült nyernem, ráadásul azzal, amit szeretek csinálni. A profi sportolóknak vannak olyan versenyei és megjelenései, amik helyett szíve szerint pihenne, de ha szeretne maximálisan profitálni a sportágából, akkor teljesítenie kell.

Jótékonykodni szoktatok?

Milliószor megkerestek már, hogy vegyek részt jótékonysági eseményeken, illetve adományozzak. Úgy határoztunk, nem szállunk bele mások alapítványaiba. Van egy menedzsmentcégünk és készülünk egy nagyobb projektre, bár részleteket még nem árulhatok el. Jól szeretnénk csinálni, és tudni, hová és kinek megy a pénz.

Szűk egy éve találkoztunk utoljára, akkor kisebb csodaként élted meg, hogy Facebook-oldalad elérte a százezer követőt. Mostanáig megduplázódott a rajongók száma. Posztjaitok változatosak, szórakoztatók és kifejezetten motiválók. Ti szerkesztitek, vagy áll valaki a háttérben?

Abszolút mi! Például mikor augusztusban nyaralni mentünk Máltára, valami vicceset akartunk feltölteni. Volt nálunk egy GoPro, Shane a hotelszobában mutogatta, milyen képeket csináltunk a tengerben. Készült egy-két humoros felvétel is rólam. Elkezdtünk hülyéskedni, mígnem kitaláltunk és megfogalmaztunk egy sztorit körítésnek egy bizonyos tengeri disznóról, aki én lennék.

Akadtak olyanok is, akik nem értették a poént.

Igen, néhány kommentelő meglepődött, mert nem hallott még magyar tengeri disznóról. De szerintem jó móka volt.

Apropó nyaralás: valóban a pihenésről szólt a hosszú hétvége?

Persze! Jó, egyszer edzettünk, kipróbáltuk a hotel tornatermét. Nem volt olyan komoly, mint amihez hozzászoktam, de legalább átmozgattam az izmaimat.

És a szigorú étrendet is mellőzted kicsit?

Kivételesen azt ettem, amit kívántam. Minden este pizzát vacsoráztam, ami ritkán fordul elő. Hogy ennyire szeretném-e, ha mindig fogyaszthatnám, nem tudom, de most kifejezetten jólesett.

Az üdülés ideje alatt mint férj és feleség voltatok egymás mellett, de az év nagy részében Shane-re edzőként is kell tekintened. Könnyen kivitelezhető ez?

Meg kellett tanulnunk kezelni a helyzetet. A világbajnokságon például már fel sem tűnt. Ott már érdemi munkát nem végeztünk egy-két taktikai utasítást leszámítva. Sokszor az uszodában is házaspárként viselkedünk, de mostanra már hozzászoktunk ehhez. Egyre inkább összeolvadnak a szerepkörök.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Hazaértetek, vége az őrült rohanásnak. Könnyű visszazökkeni a mókuskerékbe?

Érdekes, de nem. Gondolná az ember, életem formájában vagyok és milyen játszi könnyedséggel edzhetek. Igazság szerint nehéz újra felvenni azt a ritmust, mint ami egy hónappal ezelőtt jellemezte a tréningeimet. Minden olyan hosszúnak tűnik, jelentkezik az izomláz. Emellett elég elfoglaltak is vagyunk mostanában, a vb miatt sok médiafelkérésünk van, aminek lehetőségeink szerint próbálunk eleget tenni. Öröm az ürömben, hogy ősszel végig itthon készülünk, csak a Világkupa-állomásokra és az izraeli rövidpályás Európa-bajnokságra utazunk el.

Mi a különbség a 2012-es olimpia utáni és a mai Hosszú Katinka között?

Az egyik és legfontosabb differencia, hogy már nem félek a kudarctól. Nem biztos, hogy az elvégzett munka akkor hoz majd eredményt, amikor mi szeretnénk. Már levetkőztem a régi önmagamat. Három évvel ezelőtt már inkább túl lettem volna a versenyszámon, mert nyomasztóan izgultam. Ma már imádok versenyezni, szeretem a kihívásokat. Ki tudom adni magamból a maximumot és az önbizalmam is helyre állt.

Ezen nem csodálkozom. Tavaly lemértétek érmeid súlyát, tíz kilogrammot nyomtak. Idén is hasonlóan tesztek?

Hogyha lesz rá kérés, akkor biztosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik