Gyárfás Tamás, Orbán Viktor (Array)
Sport

Gyárfás Orbánt „provokálta”, nem járt sikerrel

A Magyar Úszó Szövetség elnöke egy véleményt akart kicsikarni a miniszterelnökből Hosszú Katinka győzelme után.

Vasárnap, a kazanyi vizes-világbajnokság utolsó napján Hosszú Katinka – sokáig világcsúcs részidőn belül úszva – megnyerte a 400 méteres vegyesúszás döntőjét, ezzel második aranyérmét szerezte a vb-n. Az eredményhirdetésnél Orbán Viktor adta át neki az érmet.

Még az ominózus éremátadás előtt találkozott egymással Hosszú Katinka, edző-férje Shane Tusup, Orbán Viktor és a Magyar Úszó Szövetség első embere, Gyárfás Tamás. Erről készült egy videófelvétel is, melyen az látható, Gyárfás egy névjegykártyát akar odaadni a miniszterelnöknek, ám ő egyértelműen visszautasítja azt.

Íme, a videó:

Gyárfás Tamás: Bár elhatároztam, hogy nem reagálok a fórum felvetéseire, mégis elmondom: T. Miniszterelnök úr Katinka győzelmét követően megkérdezte tőlem, hogy otthon az érmesek mennyi jutalmat kapnak. Nem akartam tévedni, arra kértem Simicskó Istvánt, hogy segítsen. A sportért felelős államtitkár úr a saját névjegye hátsó oldalára írta fel a számokat. Azt is feltüntette, hogy ha valaki pl. 2 aranyat nyer, akkor a második győzelem után a megadott alapösszegnek csak a feléhez, az esetleges harmadik elsőséget követően pedig – jelen helyzet szerint – annak pusztán a negyedéhez juthat.T. Miniszterelnök úr az érvényes elosztási elven meglepődött, és közölte, hogy ezt érdemes lenne átgondolni. Nem tűnik ösztönzőnek, hogy a második siker már nem egyenértékű az elsővel.Amikor Hosszú Katinka második kazanyi győzelme után, az eredményhirdetést megelőző gyülekezéskor az idézett névjegyet elővettem, azt szerettem volna elősegíteni – nem tagadom: kiprovokálni -, hogy T. Miniszterelnök úr a fentiekre vonatkozó véleményét az újabb vb-aranyát nyerő Katinkával megismertesse. (“I have to represent the interest of the swimmer”, azaz “Nekem az úszó érdekeit kell képviselnem” mondtam angolul – hogy a Shane is értse -, mintegy bocsánatkérően, amiért frissiben ezzel hozakodom elő.)A filmbejátszáson is látottak azt igazolják, hogy T. Miniszterelnök úr nem azt a pillanatot tartotta erre megfelelőnek. Rágtam is a szám szélét; az elképzelésem nem valósult meg. (Ennek ellenére nem adom fel, tényleg abszurd, hogy aki 2 vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebbet érdemeljen ki. Kiszámoltam: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért, ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0.75 százalékával díjazták volna: az annyi mint 19 ezer 30 forint.)Megragadva az alkalmat, hadd mondjam el: szerintem nem szolgálja a sportág érdekeit a további piszkálódás. Sikeres világbajnokságon vagyunk túl, amelyért köszönet jár mindazoknak, akik ezt elősegítették. Olimpia-, valamint – reményeink szerint – egy újabb sikeres világbajnokság előtt állunk. Ennek elősegítése érdekében nagyon össze kell fognunk. Aki erre kész, az a magyar úszás, mi több, Magyarország érdekeit szolgálja. Ennél pedig semmi sem lehet fontosabb.Sandor Szeles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhelyaugusztus 12., 20:39 · Sikertelen PR szereplés!!!Orbán Viktor nem fogadta el a Gyárfástól a névjegy kártyáját, ezután Gyárfás megszólalt angol nyelven: ” I have to represent the interests of the swimmer” – azaz én képviselem az úszók érdekeiket. Ez hogy jön ide? Orbán Viktor,Hosszú Katinka és Shane Tusup jót nevettek ezen!!A videón látszik hogy Gyárfás idegeskedett , rágta az ajkat, idegesen vigyorgott stb. A Gyárfás nagyon szereti kihasználni az ilyen alkalmakat PR akcióra, ezzel mutatva a világ felé, hogy milyen körökben mozog. Hát ebből a videóból nem az jön ki, látszik a feszült kapcsolat a politikussal.

Posted by Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott on 2015. augusztus 14.

A szövetség hivatalos Facebook-oldalára pénteken felkerült a történet háttere is. Eszerint a névjegykártya Simicskó István sportért felelős államtitkáré volt, ám nem is ez a fontos, hanem hogy a hátoldalán az szerepelt, mennyi jutalmat kapnak az úszók. Merthogy Orbán efelől érdeklődött Gyárfásnál, aki nem akart tévedni, így megkérdezte Simicskót, ő írta le neki.

„A sportért felelős államtitkár úr a saját névjegye hátsó oldalára írta fel a számokat. Azt is feltüntette, hogy ha valaki például 2 aranyat nyer, akkor a második győzelem után a megadott alapösszegnek csak a feléhez, az esetleges harmadik elsőséget követően pedig – jelen helyzet szerint – annak pusztán a negyedéhez juthat” – mondta Gyárfás.

Orbán Viktor meglepődött ezen az elosztási elven és azt mondta, érdemes lenne átgondolni. Ezért akarta „kiprovokálni” Gyárfás, hogy Hosszú második aranya után az úszó előtt foglaljon állást a miniszterelnök, az MÚSZ-elnök ezért is szabadkozott a jelenetsor után angolul „I have to represent the interest of the swimmer” („Nekem az úszó érdekeit kell képviselnem”), hogy Shane is értse, miről van szó.

„A filmbejátszáson is látottak azt igazolják, hogy T. Miniszterelnök úr nem azt a pillanatot tartotta erre megfelelőnek. Rágtam is a szám szélét; az elképzelésem nem valósult meg” – mondta utólag Gyárfás, aki ennek ellenére nem adja fel:

„Tényleg abszurd, hogy aki 2 vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebbet érdemeljen ki. Kiszámoltam: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért, ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0.75 százalékával díjazták volna: az annyi mint 19 ezer 30 forint.”

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.