Sport

Annyit bírálták a tokiói Nemzeti Stadiont, hogy olcsóbb lesz

olimpia 2020 (Array)
olimpia 2020 (Array)

Az eredeti terveket elvetették, egy hónapon belül kiderül, mennyibe kerül majd az új létesítmény.

A sokat bírált eredeti terveket törölték, pénteken pedig már elfogadták a központi stadion tervezésének és építésének új ütemezését a 2020-as tokiói olimpiára. Abe Sindzó miniszterelnök és más illetékesek jóváhagyták a módosításokat.

Ezek szerint az új beruházásra nemzetközi pályázatot írnak ki még ebben az évben, és januárban szeretnének győztest hirdetni mind a tervezőre, mind pedig a kivitelezőre. Az építkezés 2016 második felében vagy 2017 év elején indulna, és a stadion – amely 80 ezer fő befogadására is alkalmas lehet – 2020 márciusára készülne el. Az első tervezésben egy évvel korábbra ígérték az átadást.

Amint a kormányfő jelezte: prioritást élvez, hogy az új létesítmény olcsóbb legyen, mint az elsőre megálmodott, amely 2,1 milliárdba került volna. Az új stadion nem lenne teljesen fedett, csak a nézőtér feletti rész kapna tetőt.

Az új stadion költségét még nem tudták meghatározni, erre egy hónapon belül ígértek választ az illetékesek.

A japán kormányra és az olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett az elmúlt időszakban, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább, 2,1 milliárd dollár lenne. Az illetékesek a kritikákra reagálva folyamatosan próbáltak faragni a költségeken, ám új tervpályázatot nem akartak kiírni, mondván, arra már nem lenne idő. Júliusban aztán mégis bejelentették, hogy nem fogják megépíteni az iraki-brit építész, Zaha Hadid által megálmodott létesítményt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még júliusban áldását adta az új pályázat kiírására, ám biztosítékot kért arra, hogy a kivitelezéssel időben elkészülnek majd a japán fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik