Sport
Bánki Horváth Béla (Array)

Mindenki Dr. Bánki Horváth Béla akarna lenni

Sport24
Sport24

2015. 08. 12. 10:50

Pedig a szegedi úriember semmi különöset nem csinált. Csak tanárként és úszóedzőként dolgozott, odafigyelt az étkezésére és ahogy mondja, haláláig sportolni fog. Kedden, Kazanyban, 95 évesen úszott világcsúcsot. Bemutatjuk.

Bánki Horváth Béla (Array) Bánki Horváth Béla a dobogó legfelső fokán
Forrás: facebook.com/banki.h.bela

Kedden beszámoltunk róla, hogy a 95 éves Dr. Bánki Horváth Béla – biztosan megsértődne, ha lebácsiznánk – 200 háton világcsúccsal (5:24.20-as) nyerte Kazanyban a szenioroknak rendezett Masters-világbajnokságot. Azon túl, hogy – uszodai szlengben – Béla bá’ kinéz vagy 65-nek és vitalitás tekintetében sok 50-es is megirigyelhetné, érdemes meghallgatni az alábbi, a vb-honalpjának adott nyilatkozatának minden másodpercét.

 

Az 1920. december 20-án született sportoló 21 évvel ezelőtt indult először szenior vb-n, azóta 13 aranyat nyert. Idén eddig a keddi világcsúcsán kívül a négy Európa-csúcsot és a nyolc országos csúcsot úszott. “Életerős, munkás-paraszti családból származom – Orosházán születtem. Ott kezdtem úszni az ottani úszókapitány vezetésével. Tizenöt voltam akkor, ám csak két évvel később kezdtem komolyan venni. Később Budapestre kerültem, dr. Csík Ferenc lett az edzőm” – nyilatkozta korábbi interjúiban a szegedi úszó.

 Bánki Horváth Béla, fehér sapkába, a világcsúcs előtt
Forrás: facebook.com/banki.h.bela

Bánki úr 1938-ban 100 m-es hátúszásban volt először országos ifjúsági bajnok. 1939-től 1944-ig magyar válogatott kerettag, magyar bajnokságokon 2., 3. helyezett. 1944-ben és 1949-ben mai nevén OB1-es vízilabda-játékos is volt. Egész ifjúkorában tanárnak készült. Agráregyetemre járt, ugyanitt doktorált. Egész életében tanított. Ha kellett a zöldellő kajszibarackfa alatt, a tanteremben, vagy éppen az uszodában. A hivatását komolyan vette, még az úszásnál is előbbre tartotta.

További négy számban áll rathoz Kazanyban. Dr. Bánki Horváth Béla halad a korral. Még facebook profilja is van, úgyhogy akár ott is lehet gratulálni neki! Mi ezúton kívánunk a szegedi sportolónak jó egészséget és még sok-sok sikert! 

Bánki Horváth Péter, Peter Merza társaságában
Forrás: facebook..com/banki.h.bela 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.