Sport

Mindenki Dr. Bánki Horváth Béla akarna lenni

Bánki Horváth Béla (Array)
Bánki Horváth Béla (Array)

Pedig a szegedi úriember semmi különöset nem csinált. Csak tanárként és úszóedzőként dolgozott, odafigyelt az étkezésére és ahogy mondja, haláláig sportolni fog. Kedden, Kazanyban, 95 évesen úszott világcsúcsot. Bemutatjuk.

 Bánki Horváth Béla a dobogó legfelső fokán
Forrás: facebook.com/banki.h.bela

Kedden beszámoltunk róla, hogy a 95 éves Dr. Bánki Horváth Béla – biztosan megsértődne, ha lebácsiznánk – 200 háton világcsúccsal (5:24.20-as) nyerte Kazanyban a szenioroknak rendezett Masters-világbajnokságot. Azon túl, hogy – uszodai szlengben – Béla bá’ kinéz vagy 65-nek és vitalitás tekintetében sok 50-es is megirigyelhetné, érdemes meghallgatni az alábbi, a vb-honalpjának adott nyilatkozatának minden másodpercét.

Az 1920. december 20-án született sportoló 21 évvel ezelőtt indult először szenior vb-n, azóta 13 aranyat nyert. Idén eddig a keddi világcsúcsán kívül a négy Európa-csúcsot és a nyolc országos csúcsot úszott. “Életerős, munkás-paraszti családból származom – Orosházán születtem. Ott kezdtem úszni az ottani úszókapitány vezetésével. Tizenöt voltam akkor, ám csak két évvel később kezdtem komolyan venni. Később Budapestre kerültem, dr. Csík Ferenc lett az edzőm” – nyilatkozta korábbi interjúiban a szegedi úszó.

 Bánki Horváth Béla, fehér sapkába, a világcsúcs előtt
Forrás: facebook.com/banki.h.bela

Bánki úr 1938-ban 100 m-es hátúszásban volt először országos ifjúsági bajnok. 1939-től 1944-ig magyar válogatott kerettag, magyar bajnokságokon 2., 3. helyezett. 1944-ben és 1949-ben mai nevén OB1-es vízilabda-játékos is volt. Egész ifjúkorában tanárnak készült. Agráregyetemre járt, ugyanitt doktorált. Egész életében tanított. Ha kellett a zöldellő kajszibarackfa alatt, a tanteremben, vagy éppen az uszodában. A hivatását komolyan vette, még az úszásnál is előbbre tartotta.

További négy számban áll rathoz Kazanyban. Dr. Bánki Horváth Béla halad a korral. Még facebook profilja is van, úgyhogy akár ott is lehet gratulálni neki! Mi ezúton kívánunk a szegedi sportolónak jó egészséget és még sok-sok sikert! 

Bánki Horváth Péter, Peter Merza társaságában
Forrás: facebook..com/banki.h.bela 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik