Sport

„Rejtegeti” a kormány az olimpiai tanulmányt

Az Együtt kérte, de nem kapta meg. Szerintük ez törvénysértő, fegyelmi eljárást kezdeményeznek.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja ismét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez, Péterfalvi Attilához fordul, mert a kormány – a hatóság döntése ellenére – továbbra sem hozza nyilvánosságra 2024-es budapesti olimpiáról készült teljes megvalósíthatósági tanulmányt – közölte a párt elnökségi tagja az MTI-vel kedden.

Pataki Márton közleményében azt írta, korábban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előbb megígérte, hogy kiadja a 2024-es budapesti olimpiáról szóló megvalósíthatósági tanulmányt, majd visszautasította a kiadását. A szervezet később arra a meglátásra jutott, hogy nem is rendelkezhet vele, mert azt a Miniszterelnökség rendelte meg. A Miniszterelnökség a közérdekű adatigénylésre azt a választ adta, hogy nem ők az adatkezelők, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – tette hozzá.


Fotó: MTI

A július 24-én az NFM-nek beadott közérdekű adatigénylésre biztosított 15 napos törvényi határidő lejárt, és az igénylés beérkezésének elektronikus visszaigazolásán túl semmilyen válasz nem érkezett – közölte. Eközben a NAIH július 31-i keltezésű határozatában felszólította a MOB-ot, hogy küldje meg a tanulmányt – folytatja.

A NAIH állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az olimpiai megvalósíthatósági tanulmány közérdekű adat, a Miniszterelnökség levele pedig azt, hogy a kormány részéről a NFM az adatkezelő – jelenti ki a politikus. A minisztérium “nyílt törvénysértése” miatt az Együtt ismételten a NAIH-hoz fordul – tette hozzá, egyúttal újra felszólította a NFM-et, hogy hozza nyilvánosságra a tanulmányt, “a miniszter pedig indítson fegyelmi vizsgálatot annak kiderítésére, hogy ki a felelős a nyílt törvénysértésért” – írta az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik