Sport

Ok, kiestünk, de hogy lesz ebből olimpia?

Éppen egy év van hátra a riói olimpiáig, ahová még egyik vízilabdacsapatunk sem kvalifikálta magát. Pokoli lesz az utunk Rióba. Ez már biztos. Íme.

Ami a férfiakat illeti, aktuális állás szerint elég borús a helyzet. Benedek Tibor mérlege kettőből semmi, már ami az idei kvótaszerzési lehetőségeket illeti. A magyar válogatott Bergamóban, a világliga szuperdöntőjében válthatta volna meg a jegyét először Rióba, ha megnyeri a tornát, de ettől nagyon messze volt, végül csak hatodik lett. Szerbia győzött Olaszországban, így kvalifikálta magát Rióra.

 

Benedek Tibor és a férfi válogatott emberes feladat előtt ál
Fotó: MTI 

Többen azt mondták, nem is baj, hogy már ott vannak, ez később, a további kvalifikációs tornákon talán már elkényelmesítheti őket azokban a szituációkban, amikor másoknak is nagy lesz a tét. Nem úgy tűnik, hogy Kazanyban kényelmesek lennének, hiszen amikor az Egyesült Államok elleni keddi negyeddöntőben rezgett a léc 7-6-nál (ha rezgett egyáltalán), megrázták magukat és végül magabiztosan győztek. Mi meg ugye kedden kikaptunk az olaszoktól 8-7-re a középdöntőben, maradt az 5-8. hely valamelyike, ezzel elúszott a kvótaszerzés is.

Apropó, Egyesült Államok. Dejan Udovicsics csapata – akikkel helyosztón az első meccset játszuk – is ott van már Rióban, tekintve, hogy megnyerte a Pánamerikai Játékokat nem is olyan régen. A férfiaknál – ahol tizenkét csapat indul az olimpián –, nem számított Brazília az amerikai kontinens kvótája szempontjából. Ettől persze még ott van Brazília. Ratko Rudics csapata mellesleg ezüstérmes lett a torontói Pánamerikai Játékokon, elvileg tehát a második legjobb amerikai válogatott. Kanada sajnálhatja ezt leginkább, ők hazai pályán csúsztak le a lehetőségről.

Ami az európai válogatottakat, így minket is illet: a kazanyi világbajnokság a férfiaknál kvalifikációs torna, az első két válogatott jut ki Rióba. Amennyiben a szerb válogatott döntőt játszik, amire jó esély mutatkozik, akkor a bronzérmes is megváltja a jegyét. Ha az amerikai válogatott egy másik ágra került volna Szerbiával és netán mindkét csapat döntőt játszott volna, akkor a negyedik helyezett is ment volna az olimpiára.

A januári, belgrádi Európa-bajnokság győztese szintén olimpiai utazó lesz. Amennyiben Szerbia és egy vagy két olimpiai kvalifikációt a kazanyi vb-n szerző európai csapat játssza a döntőt, akkor a bronzérmes és a negyedik helyezett is mehet Rióba.

 

Ha egységesek maradnak a férfiak, úgy minden bizonnyal megszerzik a riói repülőjegyet
Fotó: MTI

A világbajnokságon Szerbia-Olaszország és Horvátország-Görögország elődöntőket rendeznek. Azaz a horvát-görög-olasz hármasból egynek nem lesz kvótája Kazanyból.

Az Európa-bajnokság után Firenzében lesz áprilisban az olimpiai selejtezőtorna, onnan három csapat juthat ki – utoljára Rióba. Ha a magyar válogatott nem nyeri meg Szerbiában, Belgrádban az Európa-bajnokságot, és nem végez olyan helyen, amely kvótát ér, itt meg kell küzdenie a többi közt a horvát-görög-olasz trió egyikével (feltéve, ha ők sem végeznek kvótát érő pozícióban), a nagyon erős Spanyolországgal, a mindig veszélyes Montenegróval, és a fejlődőképes Oroszországgal, Németországgal, Romániával, Észak-Amerikából Kanadával és vagy Japánnal vagy Kínával.

Nyilván a magyar vízilabda sport legnagyobb kudarca lenne, ha nem sikerülne a férfiak kvótaszerzése és nem is állítjuk, hogy reménytelen a helyzet, de hogy nem lesz egyszerű, az biztos.

Így áll össze a riói torna férfimezőnye:

Rendező ország: Brazília (1 kvóta)
A 2015-ös világliga-győztes: Szerbia (1 kvóta)
A 2015-ös kazanyi világbajnokság kvótaszerzői: 2 kvóta (a horvát-olasz-görög közül)
A 2015-ös Pánamerikai Játékok győztese: Egyesült Államok (1 kvóta)
A 2016-os belgrádi Európa-bajnokság győztese: 1 kvóta
Az afrikai kontinens legjobbja: 1 kvóta (várhatóan Dél-Afrika)
Az ázsiai kontinens legjobbja: 1 kvóta (várhatóan Kína vagy Japán)
Óceánia legjobbja: 1 kvóta (Ausztrália)
A firenzei kvalifikációs torna legjobbjai: 3 kvóta

Lássuk a nőket, akik legfeljebb kilencedik lehet a kazanyi világbajnokságon, ez egyértelműen csalódás, hiszen előbb vb-bronzérmes volt Barcelonában, utóbbi pedig megnyerte két éve a tornát.

A kazanyi vb a nők számára „tét nélküli” volt, hiszen nem kvalifikált az olimpiára, persze ettől még illett volna jól szerepelni, már csak az erődemonstráció miatt is, nem mindegy, hogy fut neki a válogatott a január belgrádi Európa-bajnokságnak. Az ugyanis az első esély Rióra, más kérdés, hogy csak az Európa-bajnok váltja meg a jegyet.

 

A női válogatott eléggé szétesett az amerikaiak ellen. Az sem biztos, hogy a riói kvótaszerzésnek Merész Andrással futnak neki
Fotó: MTI

Ez az első és egyetlen lehetőség az áprilisban, a hollandiai Goudában rendezendő olimpiai kvalifikációs torna előtt. Onnan mindössze három csapat juthat ki Rióba (vagy négy, amennyiben az afrikai kontinens nem él az alanyi jogon járó indulási lehetőséggel, várhatóan élni fog, Dél-Afrika lesz az). Igen ám, de ott lesz a tornán a minket Kazanyban simán legyőző, olimpiai címvédő, világliga- és Pánamerikai Játékok-győztes Egyesült Államok is, tekintve, hogy az amerikai kontinens olimpiai kvótáját a rendező ország, Brazília kapta meg.

Valamint – amennyiben nem nyeri meg a válogatottunk az Európa-bajnokságot Belgrádban –, meg kell küzdeni az olasz-görög-spanyol-holland négyesből hárommal is. Az három (vagy négy ) kvóta tehát valójában kettő (vagy három), hiszen az amerikaiaknak majdhogynem látatlanban is odaadhatjuk a részvételi lehetőséget.

Kemény dió ez is.

Így áll össze a riói olimpia női mezőnye:

A rendező ország: Brazília (1 kvóta)
A belgrádi Európa-bajnokság győztese: 1 kvóta
Az afrikai kontinens legjobbja: 1 kvóta
Az ázsiai kontinens legjobbja: 1 kvóta (várhatóan Kína)
Óceánia legjobbja: 1 kvóta (Ausztrália minden bizonnyal)
A goudai kvalifikációs torna továbbjutói: 3 (vagy 4) kvóta
Összesen: 8

Szerző: Dobos Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik