Sport
Hosszú Katinka (Array)

Hosszú Katinka olyat tett, amire senki sem számított

Sport24
Sport24

2015. 08. 04. 06:36

Hosszú Katinka úgy védte meg világbajnoki címét 200 vegyesen, hogy életében először ötvenes medencében is világrekordot úszott és egy olyan, még "cápadresszes rekordot" adott át a múltnak, amelyet évtizedekig megdönthetetlennek hittek a szakemberek.

Ariana Kukors 2009-ben, Rómában, az azóta betiltott és elfeledett “cápadresszben” úszott 2:06.15-öt. Stephanie Rice 2008-as pekingi 2:08.45-ös csúcsát döntötte meg hihetetlen módon 1,5 másodperccel! Azóta a technikai ruhákban repesztett világcsúcsok egy részét átadták már a múltnak, de ez a 200 vegyes, valahogy tartotta magát. Rettentőn elérhetetlennek, távolinak tűnt mindenki számára. Hétfő estig. Hosszú Katinka ezt az űridőt írta felül, javította meg három századdal (2:06.12). 

 

Hosszú Katinkát férje, edzője Shane Tusup öleli
Fotó: MTI

“Délután egy pillanatot sem aludtam, mert csak a versenyre koncentráltam. Nem akartam magam beleélni a világcsúcs-döntésbe, nehogy ez túlzottan elvigye a gondolataimat. Azt persze sejtettem, hogy nyerek, de ebbe sem akartam túlzottan belelovalni magam, mert ez mégiscsak egy világbajnoki döntő. Magára az úszásra egyáltalán nem emlékszem – ami egyértelműen mutatja, hogy ez jó volt, mert ez akkor van, amikor tényleg ki tudod zárni a külvilágot teljesen és tényleg kiadsz mindent magadból. Az utolsó húsz-huszonöt méter van meg, mert akkor kezdett nagyon fájni mindenem, de a lényeg, hogy azért csak jött a fal. Számomra a világcsúcs a csúcs. Az, hogy nálam gyorsabban senki sem úszott még az adott távon. Ez többet jelent az aranyérmeknél is. Rövidpályást már úsztam, de ötvenes medencében még nem, ezért jelent ez különösen sokat – ráadásul egy olyan cápadresszes csúcsot sikerült megdöntenem, amire 2009-ben azt mondták, valószínűleg soha, vagy csak évtizedek után fogják megjavítani. Most végre beleélhetem magam abba, amikor valaki elmondhatja magáról: egy varázslatos álma teljesült” – nyilatkozta Katinka a versenyt követően.

Ha nem látta volna, most megnézheti Hosszú Katinka világbajnoki győzelmét és világcsúcsát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.