Sport

Kitették a magyar Eb-csapatból a wimbledoni bajnok duót

stollár fanny, gálfi dalma (Array)
stollár fanny, gálfi dalma (Array)

Gálfi Dalma és Stollár Fanny sportszerűtlen magatartás miatt került ki az utazó keretből. A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) közleményben tette tisztába a dolgokat.

A honi szövetség honlapján olvasható közlemény szerint a lányoknál Gálfi Dalma és Stollár Fanny, a fiúknál Szintai Dávid és Valkusz Máté került ki az U18-as Európa-bajnoki keretből, Szintait egy évre eltiltották a válogatottságtól is. Erről az edzők döntöttek a közelmúlt eseményei miatt, melyekről Richter Attila főtitkár beszélt bővebben:

„Ki szeretném emelni, hogy Szintai Dávidod kivéve a játékosokat nem a válogatottságból, hanem az EB-re utazó csapatból zárta ki az MTSZ. Mindhárom játékos továbbra is az MTSZ kiemelt válogatottjának tagja, továbbra is bízunk a játékosokban.

Pályán kívüli esetekről beszélünk, amikor egyesek elvetették a sulykot. Elsősorban olyasmire kell gondolni, hogy a játékos nyíltan felülbírálta az edző utasítását, vagy a korábban a játékos edzőjével, stábjával egyeztetett programot, menetrendet önállóan megváltoztatta. Úgy gondoljuk, hogy egy profi sportoló értékrendjében elfogadhatatlan, hogy többször késik edzésről, nyíltan felülbírálja az edző utasításait és az edzésmunkát megtagadja. Tiszteletlen megnyilvánulások is történtek. Az esetet az érintettekkel közös megbeszélésen tisztáztuk, az ügyet lezártnak tekintjük, a sportolókat továbbra is maximálisan támogatjuk.

A helyzet semmi esetre sem egyszerű. Hasonló vétségek korábban is előfordultak, de a sportág nehéz helyzetéből fakadóan sokkal többet elnéztek az eredményes játékosoknak, mint egyébként szabad lett volna. A mostani fiatalok úgy nőttek fel, hogy azt tapasztalták: elődeik akár sokkal durvább dolgokat is „megúsztak” következmények nélkül. A másik oldalát is figyelembe vettük és tudjuk, hogy mennyire nehéz olyan 16-18 esztendős játékosoknak, akik évek óta felnőtteknek való munkát végeznek, felnőtt módon utaznak és élnek.

Óhatatlan, hogy nagyobb önállósághoz vannak szokva, amelyet egy-egy válogatott eseményen (például Európa-bajnokság, ifjúság olimpia) nehéz összeegyeztetni az edzői felügyelettel. A Magyar Tenisz Szövetség számára mindig kiemelt fontossággal bírt, hogy játékosai méltón képviseljék hazájukat. Ezt teszik eredményességük révén az egyéni versenyeken is, ám azon kevés alkalom során, amikor a hazájukat képviselve EB-n, VB-n vesznek részt, tudják mennyire fontos a címeres mez tisztelete, ezért lényeges, hogy megértse mindenki, hogy milyen felelősséggel jár együtt a válogatottság.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik