Sport
vizes-vb(6)(960x640).jpg (Array)

10 kulissza a kazanyi vizes-vb-ről

Sport24
Sport24

2015. 07. 31. 11:16

Javában tart az oroszországi Kazanyban a vizes-világbajnokság, a körülményekbe pillantunk most bele a helyszínről.

1. A falu, amely minden igényt kielégít

vizes vb (Array) 
Volt előjátéka annak, hogy Kazanyba, Tatárföld fővárosába kerüljön a vizes-világbajnokság, ugyanis 2013-ban Universiadét rendeztek az 1,2 millió lakosú városban, amelyet sportfővárossá akar fejleszteni az orosz vezetés. Igen jó úton járnak, ehhez hatalmas lökést adott a 27. egyetemi, főiskolai dzsembori, rengetegen kezdtek el sportolni, a város megújult, felújították a repteret, az Universiade-falu pedig tökéletesen alkalmas edzőtáborokra, az olimpiai programokban részt vevő orosz sportolók ellátására, vagy épp egy vizes-vb-re. A faluban 9000 sportoló, diák lakik, ha épp nem a világbajnokságot kell kiszolgálnia.

2. Punnyadósátor

vizes vb (Array) 
Mindenre gondoltak orosz barátaink. A faluban lakók a négy fal közül kiszabadulhatnak: hatalmas a tér a háztömbök között: van kosárpálya például, de bicikliket is kölcsönözhetnek, akik tekernének, ha pedig kényelmes semmittevésre szánják el magukat, egy lazítósátorba térhetnek be. Masszázs, csocsó, esti koncertek és persze óriási kivetítő, ahol az élőben sugárzott közvetítéseket lehet figyelni – szabadon.

3. Szobák – kis szépséghibával

vizes vb (Array) 
Rendben vannak a szobák a faluban, de érződik, lakják a helyet. A képen az egyik fürdőszoba részlete látható, különösebb kommentárt nem igényel. Persze, nem azért jöttek a sportolók ide, hogy ebben a helyiségben töltsék idejüket – ők nagyobb kádhoz, a versenymedencékhez vannak szokva.

4. Anyád, a szúnyogok!

vizes vb (Array) 
Egyre kevesebb van belőlük, az tény, de ettől még itt vannak. Sokan. A képen egy, a női pólóválogatott edzésére érkező példányt örökítettünk meg, sorsáról nincsenek információink, de azt tudjuk – magunk is részt vettünk benne -, többüket megölték a helyszínen, egy mozdulattal. Kemény Dénes pólószövetségi elnök szerint (állatorvos a szakmája, ugyebár) ezek a szúnyogok nem csípnek, csak kellemetlenek.

5. Biztonság, orosz módra

vizes vb (Array)

Több helyütt is találkoztunk kutyás biztonsági őrökkel. Gyönyörű jószágok (a kutyák), ám akármikor próbáltuk megsimogatni őket (a kutyákat), nem engedték. Egészen profi a szervezés egyébiránt, majdnem mindenhol áll valaki, aki a rendre ügyel, ahol pedig nincs senki, ott az embernek az az érzése, valahol messziről figyelik. Hiába, Oroszországban vagyunk.

6. Ez Lada!

vizes vb (Array) 
A buszok mellett 193 Lada áll szolgálatban, ezek a sportolókat, a vezetőket, szervezőket szállítják. Lada-fanok figyelmébe a következő megoszlásban: 46 darab ötszemélyes Lada Largus Cross, 58 darab hétszemélyes Lada Largus Cross, 35 darab Lada Kalina Cross és 54 darab Lada Granta járja az utakat Kazanyban.

7. Water of life!

vizes vb (Array) 
Ez a szlogenje a világbajnokságnak, a felirat a FINA Parkban kézzel foghatóan is megjelenik. Mögötte a Rubin Kazany stadionja, ahol alkalmi medencét állítottak fel az úszóversenyekre, és a koncertekkel, kulturális eseményekkel telerakott szurkolói falu, mellette pedig a vb után lebontandó Vízilabda Aréna és a szintén csodás Aquatic Palace, a műugró-versenyeknek otthont adó létesítmény.

8. A Daewoo buszok és a biztonság

vizes vb (Array) 
Volt szerencsénk Bakuban, az Európa Játékokon járni, ott 5 csillagos Neoplan-buszokat szereztek be azeri barátaink, itt nincs ekkora pompa, de ennek csak örülünk. Főleg, hogy a légkondit sem azért használják, hogy szétfagyasszák az utasokat, szolidan megy csak, megnyugtató.

A helyszínek, a sportolói falu és a különböző központok között Daewoo-buszok járnak, amelyeket hallatlan pontossággal vizsgálnak át a biztonsági emberek. Minden bejárat előtt meg kell állniuk, miután a helyszínről elindultak, az ajtót leragasztják (!). Ha külső helyszínről érkezik a busz, az utasoknak egyenként kell leszállniuk a buszról és a csomagokat is egyenként vizsgálják át. Ezen a tortúrán kell keresztülmennie a férfi-vízilabdaválogatottnak és a magyar úszóküldöttségnek is, ők ugyanis nem a faluban, hanem az egyik menő szállodában laknak.

9. Fradi-mez egy brazil újságírón

vizes vb (Array) 
A kakukktojás eddigi felsorolásunkból, de nem bírtuk kihagyni brazil újságíró barátunkat, aki Ferencváros-mezben jár vízilabdameccsekre. Azt mondta, az egyik barátjától kapta a mezt, és annyira tetszik neki a Fradi, hogy még a pénztárcája is „fradis”, valóban az, láttuk.

10. Látkép a kazanyi Millenium hídról

vizes vb (Array) Fotók: Dobos Sándor

Balról az Aquatics Palace, tőle jobbra a Vízilabda Aréna és a Rubin Kazany stadionja, amely most a Kazan Arena nevet viseli. A Millenium hidat 2005-ben, Kazan megalapításának 1000. évfordulóján, egészen pontosan 2005. július 29-én adták át, a Kazanka folyó felett ível át.

A folyó 142 kilométer hosszú, és a stadionokhoz annyira közel van, hogy választ is kapunk arra, miért olyan sok a szúnyog a vb ideje alatt.

Később jelentkezünk még kulisszákkal, addig is: hajrá, magyarok!

Dobos Sándor

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.