Sport

Risztov Éva olimpiai kvótát szerzett

Risztov Éva (Array)
Risztov Éva (Array)

Olimpiai bajnokunk 10. helyen ért célba, Olasz Anna 11. lett. Utóbbinak nem sikerült az automatikus riói kvalifikáció a kazanyi világbajnokság 10 kilométeres versenyszámában.

Valahogy így, szép napos időben kezdett el úszni Risztov Éva és Olasz Anna a kazanyi világbajnokság nyílt vízi 10 kilométeres úszószámában. A rajt előtt minden bizonnyal az éremszerzés mellett távlati célként a riói olimpiai kvótaszerzés lebegett a magyar úszók szeme mellett. Az első 10 helyezett szerezhetett automatikus olimpiai indulási jogot.

A rajt után Aurora Ponsele állt az élre meglehetősen nagy iramot diktálva, de ilyen is ritkán van, rossz fehér bója felé úszott és mire ezt észrevette, jócskán letért az ideális vonalról. Mire visszatalált, lemaradt az élbolytól, amelyben ott haladt Risztov is.

 Risztov Éva
Fotó: MTI 

De láss csodát, az első kör vége előtt az olasz lány beérte a mezőnyt és újra az élre állt. 2,5 kilométer, az első kör megtétele után Risztov a második helyen fordult. Féltávnál már Olasz is felúszott az élbolyra, 7., Risztov a 2. helyen úszott ekkor.

A 3. forduló előtt egy cápa zavart be a versenybe, egy vicces kedvű twitterező szerint. 

 

Cápa a Volgában, minden esetre tényleg vicces…, különösen mivel aztán újabb poszttal jelezte, olyan tempóban úsznak a lányok, hogy még a cápa sem bírja.

 

A harmadik kör végén a francia Muller állt az élre, Risztov 4. helyen tempózott, Olasz a 13.-on. Idővel Muller, az olasz Bruni és a holland van Rouwendaal hármas elúszott a mezőnytől, az üldözőbolyt Risztov vezette viszont. A hajrában Bruni is leszakadt, Rouwendal Muller lábvizén utazott 200 méterrel a vége előtt. Iszonyatos hajrába kezdett, de Mullert már nem sikerült megelőznie.

Végül a francia, a holland lányé lett az arany és az ezüst. Brunit, az olasz lányt viszon megelőzte a brazil Cunha, így ő a dobogóról is lemaradt.  Risztov a 10. helyen kvótát érő helyen csapta meg a táblát, Olasz 11. lett, ő éppen lemaradt. 

Risztov Éva azM4 Sportcsatorna élő közvetítésében “nagyon jó versenyként értékelteteljesítményét. “Mindig az olimpia előtti évben a legnehezebb a világbajnokság. Sokkal nehezebb a csúcson maradni, mint oda feljönni. Ha valaki megkérdezte volna 2012-ben, hogy ott leszek-e Rióban, az lett volna a válaszom, hogy valószínűleg nem. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott ebben az eredményben. Annának hatalmas előnye, hogy még fiatal. Nagyon sajnálom, hogy tizenegyedik lett, de azt gondolom, hogy van még esélye olimpiára kijutni.”

Olasz Anna, aki 11-es rajtszámmal úszott érthetően kicsit szomorúbb volt.: „Nem jött össze. Úgy látszik, az olimpia nem az én műfajom. Másodjára maradok le egy hellyel az olimpiáról. Huszonöt kilométeren szeretnék érmet nyerni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik