Sport

Gyurta féltávig vezetett, de lecsúszott a kvótáról

Jól indult a magyar versenyző számára a nyíltvízi úszók 10 km-es versenye, de végül csak a 13. lett.

A féltávig vezető Gyurta Gergely a 13., Papp Márk pedig a 36. helyen végzett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres számában a kazanyi vizes-világbajnokság hétfői napján, így egyikük sem szerzett kvótát a jövő évi, riói olimpiára.


Gyurta Gergely verseny közben
Fotó: MTI/AP 

Indulási jog a 72 fős mezőny első tíz helyezettjének járt. Kvótaszerzésre még a jövő májusi olimpiai kvalifikációs viadalon nyílik lehetőség.

„Kicsin múlott, de egy tíz kilométeres nyíltvízi versenyen tényleg bármi megtörténhet, pláne egy világbajnokságon, ahol nüanszokon dől el sok minden – értékelt Gyurta Gergely. – Egyáltalán nem vagyok elégedetlen, ismét rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, amit szerintem nagyszerűen kamatoztathatok majd jövőre Setubalban. Úgy gondolom, nincs még egy olyan sportág, mint a nyíltvízi úszás, ahol ilyen kegyetlenül nehéz kvalifikálni az olimpiára. Adott két verseny, ebből az első a világbajnokság, ahol egy hetvenkétfős mezőnyből kell benne lenni az első tízben, plusz a selejtező, ahol megint tízben kell végezni. Ez utóbbi azért könnyebben ígérkezik, hogy a legerősebb országok képviselői már nem lesznek ott – persze, így is rengeteget kell dolgozni és fejlődni ahhoz, hogy odaérjek. Úgy gondolom, huszonhárom évesen még előttem az élet, három esztendeje csinálom ezt a sportágat – mert ez egy külön sportág –, azaz bőven van időm, de az talán ma is látszott, hogy egyre közelebb és közelebb kerülök az élmezőnyhöz.”

A versenyt az amerikai Jordan Wilimovsky nyerte – a vb honlapja szerint.

Eredmény – nyíltvízi úszás, férfi 10 km

1. Jordan Wilimovsky (Egyesült Államok) 1:49:48.2 óra
2. Ferry Weertman (Hollandia) 12.1 másodperc hátrány
3. Szpiridon Dzsanniotisz (Görögország) 12.5 mp h.
…13. Gyurta Gergely 49.4 mp h.
…36. Papp Márk 3:04.8 perc h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik