Sport

Világbajnok Imre Géza

Imre Géza (Array)
Imre Géza (Array)

Francia ellenfelét verte a fináléban óriási csatában a magyar párbajtőröző.

Arról már beszámoltunk, hogy Imre Géza miként jutott be a legjobb 16 közé a moszkvai vívó-világbajnokságon.

A folytatásban a 40 éves magyar párbajtőröző kiélezett küzdelemben, izgalmas asszóban biztosította helyét a legjobb nyolc között az ukrán Bohdan Nyikisinnel szemben. Imre az első három percben nagyon türelmesen vívott, de ellenfele sem kapkodott. A második szakaszban is megfontoltan indította akcióit, de már többször kezdeményezett, illetve csuklóra helyezett szép tusokkal 6-3-ra elhúzott.

A harmadik periodusban is egyenlő erők küzdelme zajlott a páston, de a vége felé – 11-12-nél, 12-13-nál és 13-14-nél – Nyikisin volt kedvezőbb helyzetben. Már csak szűk nyolc másodperc volt hátra, amikor Imre megindult, a pást szélére szorította ellenfelét, az utolsó pillanatig kivárt és – a nemzetközi szövetség közvetítése szerint – 0.81 másodperccel a vívóidő lejárta előtt egyenlített.

A ráadásban ő volt a kedvezményezett, de nem kivárásra vívott. Előbb egy együttes találat esett, majd Imre megint a pást végébe szorította Nyikisint, és megint megszúrta őt.

 

 Fotó: MTI/EPA

A magyar vívó lényegesen könnyebben vette a következő akadályt. Li Csennel szemben már egyáltalán nem volt óvatos, bátran és határozottan akciózott, sok egylámpás találatot ért el, kínai ellenfele pedig nem tudta őt föltartóztatni. Az asszó már a második három percben véget ért, Imre hét tusnyi különbséggel győzött.

Az elődöntőben is folytatta remeklését Imre Géza, nagyszerű vívással legyőzte a dél-koreai Jung Hszeung Hvát, ezzel bejutott a döntőbe. A magyar vívó nagyon ráérzett a ritmusra, szinte mindig jó tempóban indult, és nagyon pontos, illetve nagyon gyors szúrásokkal teljesen elbizonytalanította ellenfelét. A harmadik szakaszban is szenzációsan vívott, így végül nagy fölénnyel, hét találatnyi különbséggel győzött.

A döntőben a francia Gauthier Grumier ellen óriási csatában sikerült egy tussal jobbnak bizonyulni.

Eredmény – Vívó-világbajnokság, Moszkva, férfi párbajtőr

a 64 között:
Imre Géza-Peer Borsky (svájci) 15-13
a 32 között:
Imre-Park Kjung Du (dél-koreai) 15-10
a 16 között:
Imre-Bohdan Nyikisin (ukrán) 15-14
a negyeddöntőben:
Imre-Li Csen (kínai) 15-8
az elődöntőben:
Imre-Jung Hszeung Hva (dél-koreai) 15-8
a döntőben:
Gauthier Grumier (francia) 15-14

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik