Sport

Van némi vita az olimpiai tanulmány körül

Budapesti-olimpia(960x640).jpg (Array)
Budapesti-olimpia(960x640).jpg (Array)

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek politikusok az elmúlt hetekben a 2024-es budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmánya körül. A MOB most ezt próbálja tisztába tenni.

Az elmúlt héten Lázár János úgy fogalmazott, az olimpiai pályázathoz készült megvalósíthatósági tanulmány még csak 80 százalékos és novemberig végéig kell elkészülnie. Az index.hu is azt írta, kész tanulmány nélkül, pontosabban csak a 100 oldalas vezetői összefoglaló alapján szavazták meg, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpiára. 

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pénteken megjelent nyilatkozatában azt mondta, a dokumentumnak a pályázó erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és a veszélyeket összegző SWOT-elemzés is része, így elvileg jogos igény, hogy a riválisok ne hivatkozhassanak az analízisben elismert hiányosságokra.

Kérdés, most akkor kész van a tanulmány vagy sem, látták, elolvasták azt a parlamenti pártok szakértői, vagy sem?

A Magyar Olimpiai Bizottság mai közleménye szerint a parlamenti frakciók titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül kapták meg a 2024-es olimpiarendezésről szóló 1300 oldalas tanulmányt.

“A MOB a partnerszervezetekkel és az együttműködésre fogékony médiumokkal folyamatosan egyeztetett, egyeztet és tájékoztatást ad minden felmerülő kérdésről, amennyiben hozzá fordulnak. A MOB február 6-i közgyűlése felkérte a magyar államot, készíttesse el a lehetséges budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányt. A tanulmány elkészítésére felkért PricewaterhouseCoopers (PwC) határidőre végzett az 1300 oldalas tanulmánnyal és annak 100 oldalas vezetői összefoglalójával. A parlamenti pártok frakcióvezetői június 17-én ismerhették meg a vezetői összefoglaló tartalmát, majd a teljes, 1300 oldalas tanulmányt is megkapták a vitanapot megelőzően és július 6-án döntöttek a kérdésben” – áll a közleményben.

A MOB jelzi, hogy az átláthatóság jegyében egyeztetésre hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit, majd a parlamenti képviselőcsoporttal nem rendelkező parlamenti pártok vezetőit is, akiknek lehetővé tette, hogy részletekbe menő szakmai konzultációt folytathassanak a tanulmányt készítő PwC szakembereivel.

“A MOB további szakmai egyeztetésekre is alkalmat adott, biztosította a lehetőséget a megvalósíthatósági tanulmány behatóbb megismerésére, a felmerülő szakmai kérdések megvitatására. Ez utóbbi lehetőséggel kizárólag a Jobbik és az MSZP élt.”

Az 1300 oldalas tanulmányt a parlamenti frakciók titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül kapták meg – derül ki közleményből, amely szerint a “MOB felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen pályázó sem tesz közzé ilyen részletekbe menő elemzést, azzal ugyanis jelentős nemzetközi versenyhátrányba kerülne, és számottevően gyengülnének a budapesti pályázat esélyei a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy az ország érdekeit szem előtt tartva egyetlen parlamenti párt sem hozta nyilvánosságra a teljes tanulmányt. A MOB a jövőben is kiemelt feladatának tekinti a pontos, hiteles tájékoztatást, ezúton is felajánlja segítségét minden, az olimpiai pályázással foglalkozó újságírónak. A korrekt együttműködés egyik alapfeltétele azonban az újságírói etika szabályainak következetes betartása” – zárul a MOB közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik