Sport

„Magyarország jó eséllyel pályázhat az olimpiai rendezésre”

Bánki Erik (Array)
Bánki Erik (Array)

Bánki Erik szerint olyan összefogás áll a kezdeményezés mögött, amely ritka, mint a fehér holló.

Magyarország jó eséllyel pályázhat a 2024-es olimpiai játékokra, és képes is egy ilyen világszínvonalú esemény megrendezésére – mondta Bánki Erik, fideszes országgyűlési képviselő kedden a parlamentben.

A kormánypárti politikus a 33. olimpiai és 17.paralimpiai játékok megrendezésére vonatkozó budapesti pályázati szándékról szóló javaslat expozéjában kiemelte: egy olyan társadalmi összefogás áll a kezdeményezés mögött, amely példaértékű és ami a magyar közéletben ritka, „mint a fehér holló”.

A határozati javaslatot ismertetve rámutatott: a játékokkal a nemzetgazdaság többletjövedelme meghaladhatja a 1100 milliárd forintot, míg az összes befektetés, ami a költségvetést terheli nem haladná meg a 774 milliárdot. Így mintegy 326 milliárdos többletbevételt tudna realizálni az államháztartás, ha kellő alapossággal tudják a játékok megrendezését és a beruházásokat megvalósítani – hangzott el.

Simicskó István, sportért felelős államtitkár a kormány nevében jelezte: támogatják a javaslatot. Úgy látják, hogy történelmi esély előtt állhat az ország, s a határozat jó alapja lehet a pályázati előkészületeknek és magának a pályázatnak is – mutatott rá.

Az MSZP-frakció nem támogatja a pályázatot

Az MSZP-frakció hétfői ülésén tárgyalta a 2024-es budapesti olimpia megrendezésének kérdését, és az a többségi álláspont alakult ki, hogy nem támogatja azt – mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese kedden az MTI érdeklődésére.

Korábban a budapesti MSZP-sek mellett Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP választmányi elnöke is kiállt az olimpia rendezése mellett, a Fővárosi Közgyűlés szocialista szavazatokkal döntött a budapesti olimpiarendezés támogatásáról, a kedden megkezdődött parlamenti vitában azonban a szocialista felszólaló fenntartásait hangoztatta.

A párt képviselőinek eltérő megnyilvánulásait firtató kérdésre Gőgös Zoltán azt mondta, a Fővárosi Közgyűlésben ülő két szocialista képviselőnek önálló döntési joga van, a parlamentben azonban a frakciónak kell határoznia.

Közölte, a hétfői frakcióülésen az a többségi álláspont alakult ki, hogy nem támogatják a 2024-es olimpia budapesti megrendezését, mert ennél számos fontosabb dolog van. Nem lehet olimpia rendezéséről álmodozni még tíz év távlatában sem ott, ahol 4,2 millió szegény ember él – mondta.

Hozzátette, ettől eltérő álláspontok is lehetnek a pártban, ettől nem zárnak ki senkit. Gőgös Zoltán kitért arra, hogy a frakció döntése alól lehet felmentést kérni a parlamenti szavazásra, tudomása szerint ezt Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke meg is tette, és felmentést kapott.

Az országos elnökség még nem foglalkozott a kérdéssel, mert nem volt a parlament előtt a javaslat, a most szerdai ülésen azonban várhatóan szó lesz erről – jelezte Gőgös Zoltán.

Megjegyezte: lehet, hogy a közgyűlési képviselők is átgondolják álláspontjukat, látva a 2017-es vizes vb megnövekedett költségeit, illetve hogy az is “egy Garancsi-biznisz”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik