Sport

Igazi rendőrolimpia lesz a riói

Brazil rendőr (Array)
Brazil rendőr (Array)

Brazília 60 ezerfős biztonsági erőt tervez felállítani a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia idejére.

Ha azt nézzük, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokságot, a 12 rendező városban összesen 170 ezer rendőr biztosította Brazíliában, akkor ez a szám elhanyagolható. Ellenben a legutóbbi, 2012-es londoni olimpián “csak” 40 ezer biztonságit mozgósították, míg 2004-ben Athénban – a 2001-es amerikai terrortámadások által felkorbácsolt félelmek miatt – 75 ezren vigyázták a rendet. Megjegyzendő, a görög fővárosban annyira sikerült a háttérben maradnia ennek a 75 ezer főnek, hogy szinte fel sem tűntek senkinek…

Rióban köztudottan elég gáz a közbiztonság – ég fürdőzni is csak rendőri kisérettel lehet
Fotó: europress

A brazil védelmi minisztérium korábbi becslései arról szóltak, hogy mintegy 600 millió reálba (53,8 milliárd forintba) fognak kerülni a riói olimpia biztonsági intézkedései. Így egy évvel az olimpia előtt aggodalomra az ad okot, hogy az elmúlt hónapokban ismét megszaporodtak a késelések, lövöldözések és betörések Rióban.

A Reuters brit hírügynökség név nélkül nyilatkozó forrás szerint a sporteseményt biztosító rendvédelmi műveletben a hadsereg, a rendőrség és a tűzoltóság tagjai, valamint magáncégek alkalmazottai is résztvesznek. Mindazonáltal az akció egyelőre a tervezés fázisában van, a részletek véglegesítésén jelenleg is dolgoznak a szövetségi és a helyi hatóságok, valamint a rendezőbizottság.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik